Geens trekt huwelijken ‘Blind getrouwd’ in twijfel
Foto: Blind Getrouwd

Het burgerlijk huwelijk is geen ‘zoekinstelling of testfase’, heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd in de Kamer. Geens wil laten onderzoeken of het concept van het televisieprogramma ‘Blind getrouwd’ wel zo’n goed idee is.

Na twee seizoenen in Vlaanderen, is ook Franstalig België overstag gegaan. Op RTL-TVI wordt deze herfst de Franstalige variant van ‘Blind getrouwd’ uitgezonden. Al loopt dat niet van een leien dakje.

Zo verzette Olivier Maingain (DéFI), burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe (Brussel), zich tegen het concept van het programma, namelijk het huwen van twee mensen die elkaar nooit eerder ontmoet hebben. Ook administratieve medewerkers, die de bevoegdheid hebben om een huwelijk te voltrekken, mochten niet verschijnen in het programma.

College van Procureurs-generaal

Ook minister van Justitie Koen Geens heeft nu zijn twijfels bij het concept van blind trouwen. Hij heeft beslist om de bal in het kamp van de procureurs-generaal te leggen en wil dat het College van Procureurs-Generaal voor alle arrondissementen in ons land een standpunt inneemt over huwelijken tussen mensen die elkaar net ontmoet hebben.

‘Het huwelijk is geen testfase’, zei Geens in de Kamer. ‘Het is een zeer doelbewuste verbintenis waar rechten en plichten aan verbonden zijn.’