Opgepakte politieman had contact met broer hoofdverdachte aanslagen 22 maart
(archiefbeeld) Foto: ISOPIX

Een Brusselse politieman zit in de cel omdat hij aan terreurverdachten informatie zou hebben doorgespeeld over een onderzoek tegen hen. Hij heeft ook contact gehad met de broer van Oussama Atar, die betrokken was bij de aanslagen van 22 maart.

Het Brusselse gerecht en het Comité P hebben wekenlang onderzoek gevoerd naar Momo E.S., schrijven La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws. Ze zijn ervan overtuigd dat hij verdachten geheime informatie doorspeelde over een lopend terreuronderzoek. Hoeveel berichtjes er uitgewisseld werden en waarover die gingen, is onduidelijk. Het federaal parket bevestigt dat er in één terreurdossier aanwijzingen zijn dat er gevoelige informatie is gelekt.

E.S., een Belg van Noord-Afrikaanse afkomst, werkte als dispatcher bij de politiezone Brussel-Noord. Zo wist hij onder meer waar en wanneer invallen zouden plaatsvinden. Dat gaf de terreurverdachten mogelijk de kans om alles mee te volgen. Hoe lang de agent al informatie lekte, is voorlopig onduidelijk.

Link met aanslagen Zaventem?

E.S. had contact met Yassine Atar, dat werd bevestigd aan De Standaard. Het contact zou wel dateren van lang voor de aanslagen van 22 maart 2016. Yassine is namelijk de broer van Oussama Atar, die wordt gezien als een van de sleutelfiguren bij de aanslagen in Brussel en Zaventem. De Atars zijn ook neven van de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart opbliezen op de luchthaven en in de Brusselse metro. 

Een Brusselse onderzoeksrechter liet E.S. maandag op zijn werk arresteren wegens schending van het beroepsgeheim en corruptie. Een terreuraanklacht is er voorlopig niet. Na verhoor werd hij naar de gevangenis van Sint-Gillis gebracht. Eind deze week of ten laatste maandag verschijnt de man voor de Brusselse raadkamer, die moet beslissen of E.S. langer in de cel blijft.