Slinken Belgische kansen op EK 2020? UEFA zet druk op Eurostadion: “Het is vijf voor twaalf”
Foto: BELGA

De UEFA heeft woensdag laten verstaan dat het op 7 december een definitieve beslissing zal nemen over de vier EK-wedstrijden die in 2020 in principe in Brussel zouden doorgaan. Door de opgelopen achterstand met het Eurostadion slinken de Belgische kansen.

Eerder was er sprake van dat de UEFA woensdag al knopen zou doorhakken over een eventuele schrapping van Brussel als gaststad, maar de beslissing van het uitvoerend comité valt pas op 7 december. Het is de bedoeling dat er drie groepswedstrijden en een achtste finale in Brussel doorgaan.

Het dossier van het Eurostadion heeft ondertussen zodanig veel vertraging opgelopen, dat er vervanging is gezocht. De UEFA heeft het over een “versnelde procedure voor het vinden van vervanging”. Tegen 20 november wordt een planning verwacht voor de constructie van het Eurostadion.

Stockholm, Cardiff en het Wembley stadion in Londen komen in aanmerking om Brussel te vervangen. “Maar wij rekenen nog altijd op Brussel”, blijft UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin positief. Het EK gaat in 2020 in dertien verschillende landen door, Londen ontvangt de halve finales en de finale.

“Vijf voor twaalf”

De voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond Gérard Linard roept alle betrokken partijen in het dossier rond het nog te bouwen Eurostadion op hun verantwoordelijkheid op te nemen. “Het is nu vijf voor twaalf”, zegt hij woensdagavond in een reactie op het ultimatum dat het Uitvoerend Comité van de UEFA eerder op de dag stelde.

“De Koninklijke Belgische Voetbalbond gaat voluit voor Euro 2020 en het Eurostadion. We zijn erg verheugd vast te stellen dat België nog steeds het plan A blijft voor UEFA, maar het is nu vijf voor twaalf”, zegt KBVB-preses Gérard Linard in een reactie. “De Koninklijke Belgische Voetbalbond en UEFA vragen bijgevolg aan de verschillende betrokken partijen om hun verantwoordelijkheden op te nemen in het belang van het Belgisch voetbal, onze supporters en het imago van ons land en onze hoofdstad.”

Tot op heden is de kandidatuur van Brussel nog steeds plan A, zo is woensdag benadrukt, maar de UEFA houdt verschillende plannen-B achter de hand indien de kandidatuur van Brussel zou worden ingetrokken.