‘Piloten Ryanair verwerpen voorstel om bonus te krijgen in plaats van vakantie’
Foto: REUTERS

Vertegenwoordigers van de piloten van zeventien Europese basissen van budgetvlieger Ryanair, waaronder die van Zaventem en Charleroi, eisen betere arbeidsomstandigheden. Ze verwerpen ook de bonus die de directie hen bood om hun vakantie te schrappen. Dat schrijft La Libre Belgique.

De directie van Ryanair bood de piloten een bonus van 6.000 tot 12.000 euro indien ze zouden afzien van tien dagen vakantie en zeker nog een jaar bij de maatschappij zouden blijven.

De piloten weigeren dat voorstel, zo blijkt nu. Meer nog, ze leggen zelf eisen op tafel. Zo willen ze werken volgens lokale - en niet Ierse - contracten die de wetten en rechten respecteren van het land waarin ze werken. Die moeten ook betere werkomstandigheden bieden.

Indien de directie voor vrijdag om 10.00 uur geen positief antwoord geeft, zouden acties kunnen volgen, schrijft La Libre Belgique. Mogelijk zouden de piloten dan volledig volgens het boekje werken, waardoor ze bepaalde taken die niet in hun contract staan, niet meer zouden uitvoeren. Dat zou het vluchtschema onvermijdelijk verstoren.