Gimv koopt bijna kwart van Cegeka
Koen Dejonckheere (ceo Gimv), rechts van voorzitster Hilde Laga

De investeringsmaatschappij Gimv neemt een belang van 23,6 procent in de Vlaamse IT-groep Cegeka. Het is één van de grootste investeringen van Gimv. Cegeka zelf is van plan het geld snel te laten rollen.

Cegeka is één van de snelst groeiende Vlaamse bedrijven en is gespecialiseerd in IT-diensten. Eigenaar André Knaepen kocht in 1992 het voormalige datacentrum van de Kempische Steenkoolmijnen. Sinds die management buy-out bouwde hij Cegeka uit tot een IT-dienstverlener met vestigingen in tien landen.

Het bedrijf telt vandaag ruim 4.000 medewerkers. Sinds 2006 is de omzet vertienvoudigd tot ruim 400 miljoen euro. Cegeka hoopt binnen vijf jaar in omvang te verdubbelen.

De voorbije jaren deed het bedrijf de ene overname na de andere in Oost- en Centraal-Europa, waaronder zijn Oostenrijkse sectorgenoten BrainForce (2014) en Danube IT (2016). Het kondigde ook een vestiging aan in Wenen als een tweede hoofdkwartier.

Cegeka haalde vorig jaar een bruto-bedrijfswinst van 39 miljoen euro, goed voor een marge van 9 procent. Hoeveel Gimv betaalt voor het belang van 23,6 procent is niet duidelijk. Het gaat voor Gimv wel om één van de grootste investeringen.

Als we de vuistregel nemen van 8 keer de bruto-bedrijfswinst van vorig jaar zou het bedrijf 312 miljoen euro waard zijn en zou Gimv voor het belang 73,6 miljoen op tafel gelegd hebben. Bij de verkopers zit overigens het overheidsfonds LRM dat een belang had van 8 procent in Cegeka. LRM zat sinds 1999 in het kapitaal.

Gimv is naar eigen zeggen alvast blij dat het betrokken wordt bij de uitbouw van deze snelgroeiende Vlaamse IT-groep. Knaepen zei eerder dat hij binnenkort een stevige overname hoopt te realiseren. Het geld van Gimv gaat dus snel rollen.