NRC-correspondent in China verlaat krant na ‘ernstige fouten’
Foto: NRC - Imara Angulo Vidal

De NRC-correspondent in China, Oscar Garschagen, gaat weg bij de Nederlandse krant. Hij blijkt de afgelopen jaren ernstige fouten te hebben gemaakt tegen de journalistieke regels van NRC, meldt de krant woensdag op de website.

‘Oscar Garschagen, die tien jaar correspondent voor NRC was in China, heeft de voorbije jaren ernstige fouten gemaakt tegen onze journalistieke regels’, schrijft hoofdredacteur Peter Vandermeersch in een artikel op de site.

De zaak kwam aan het rollen nadat zijn Chinese assistent Zhang Chaoqun Garschagen ervan had beschuldigd dat hij citaten, namen en plaatsen zou hebben verzonnen in een aantal van zijn recente artikelen in de periode 2015-2017.

Garschagen sprak dat in eerste instantie tegen. Maar de krant opende een intern onderzoek, waarbij de correspondent aan de tand werd gevoeld en werd gevraagd met bewijsmateriaal te komen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat Garschagen feiten lang niet altijd hard kon maken, citaten had verzonnen en plagiaat had gepleegd.

‘Vergeef het mezelf nooit’

Garschagen (64) toont zich in de krant schuldbewust. ‘Ik vergeef het mijzelf nooit dat ik zo stom ben geweest en dat ik de normen van de krant en van mijzelf heb geschonden.’ Hij kampte met burn-outverschijnselen en depressie, maar wilde in aanloop naar zijn pensionering laten zien ‘dat ik het best allemaal nog kon. Ik ben doorgegaan tegen alle signalen in’.

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch schrijft: ‘Ondanks de fouten die Garschagen heeft gemaakt, zullen we Oscar als mens én collega in ons hart blijven dragen. De recente fouten mogen niet verhullen dat hij de voorbije jaren uitstekend werk heeft verricht.’

Garschagen heeft veertien jaar voor NRC Handelsblad gewerkt. Eerder was hij onder meer correspondent in Brussel en Washington voor de Volkskrant. Verschillende stukken van Garschagen verschenen ook in De Standaard.

In één van die door DS overgenomen stukken, ‘Hoe vissers meehelpen de Zuid-Chinese Zee te veroveren’, zaten journalistieke fouten. Garschagen voegde gesprekken met verschillende mensen samen tot één getuigenis onder een niet bestaande naam. Hij nam ook een gesprek over uit Engelstalige Chinese media zonder dit te vermelden, omdat de betrokkene weigerde met hem te praten, en hij haalde enkele details uit hun context.