Brusselse regering krijgt vertrouwen: ‘Geen stemmen, maar daden’
Foto: BELGA

De Brusselse regering heeft woensdag het vertrouwen gekregen van het Brussels Parlement. Dat gebeurde meerderheid (52) tegen oppositie (34), met een onthouding van Ahmed El Khannouss van het CDH.

Voor fractieleider Benoît Cerexhe wil zijn partij daarmee het signaal geven dat de regering absoluut werk moet maken van volledige transparantie en van de uitvoering van het volledige regeerakkoord.

De stemming kwam er na de ongewone demarche van minister-president Rudi Vervoort maandag aan het einde van zijn regeringsverklaring. Hij vroeg toen dat het Brussels Parlement de Brusselse regering het vertrouwen zou schenken, na de gebeurtenissen van afgelopen zomer - het Samusocial-schandaal en de politieke crisis in Franstalig België nadat de CDH-voorzitter de PS uit de regeringen in het zuiden van het land wilde.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kamer, is het in het Brussels Parlement niet de gewoonte dat de regering het vertrouwen vraagt na de beleidsverklaring bij de start van het parlementaire jaar.

Herinnering

In zijn stemverklaring benadrukte Cerexhe dat het CDH het werk van de regering niet zal blokkeren omdat er nog te veel uitdagingen zijn en werk op de plank ligt. ‘Het vertrouwen wordt niet herwonnen door een stemming, maar door daden’, hield hij minister-president Vervoort voor.

‘Uw beledigingen van gisterenavond hebben niet geholpen. We zullen u beoordelen als scheidsrechter van deze regering, als behoeder van het regeerakkoord, van alle punten van het akkoord, ook inzake kinderbijslag en transparantie. Om u hieraan te herinneren zal één lid van onze fractie zich onthouden.’