NMBS zet belle époquehotel naast station Oostende in de etalage
Links van de centrale inkomhal is het voormalig ‘Hotel Terminus Maritime’ Foto: Visit Oostende

Vervoersmaatschappij NMBS gaat op zoek naar een koper voor Hotel Terminus, het gebouw dat aan het station van Oostende paalt. NMBS heeft het pand niet meer nodig voor zijn openbare dienstverlening en doet het pand daarom van de hand.

Het gebouw heeft een grote historische waarde. Hotel Terminus werd gebouwd in belle époquestijl en opende in 1913 haar deuren. De linkertoren van het Oostendse stationsgebouw bevat de ingang tot het vroegere hotel en restaurant. In de jaren zestig sloot het hotel en restaurant de deuren, en in 1983 werd het gebouw beschermd.

NMBS doet het gebouw nu van de hand omdat ze het niet meer kunnen gebruiken voor de dienstverlening. Met de opbrengst willen ze verder investeren in het comfort voor de reizigers.

Restauratie

Op dit moment wordt het station helemaal gerestaureerd. Dat zou in de zomer van 2018 afgewerkt moeten zijn, maar Hotel Terminus wordt niet opgenomen in de werken.

‘We vragen al jaren aandacht voor Hotel Terminus’, zegt Guy Servaes, voorzitter van actiegroep Dement Oostende, die ijvert voor het behoud van historische gebouwen in Oostende. ‘Het mag niet de bedoeling zijn dat het pand nu een kankervlek wordt aan het gerenoveerde station. De verkoop is op zich geen slechte zaak. De nieuwe bouwpromotor zal sowieso rekening moeten houden met de bescherming van het gebouw.’

Afgelopen zomer bracht Dement het gebouw nog eens onder de aandacht, want de jongste jaren staat het historische pand dat integraal deel uitmaakt van het station te verkrotten.

Geïnteresseerden kunnen tot 9 november een bod uitbrengen. De verkoop verloopt via schriftelijke biedingen.