Red de robot, offer de mens
Mensen blijken, onder bepaalde omstandigheden, bereid om een robot te redden ten koste van mensenle...
(niet zo) buitengewoon
Europese voetbalbond Uefa vergadert voor het eerst in nieuwe bezetting
Aleksander Ceferin, de Uefa-voorzitter. reuters
De Europese voetbalbond (Uefa) hield vandaag in Geneve een buitengewoon congres. Zo moest er een Europees lid voor de wereldvoetbalbond (Fifa) worden aangewezen. Saaie boel? Uiteraard. Niet dat de voorzitter kleurrijker is. Wedden dat u niet weet wie het is?
(niet zo) buitengewoon
Europese voetbalbond Uefa vergadert voor het eerst in nieuwe bezetting
Aleksander Ceferin, de Uefa-voorzitter. reuters
De Europese voetbalbond (Uefa) hield vandaag in Geneve een buitengewoon congres. Zo moest er een Europees lid voor de wereldvoetbalbond (Fifa) worden aangewezen. Saaie boel? Uiteraard. Niet dat de voorzitter kleurrijker is. Wedden dat u niet weet wie het is?
Zeventien jaar de Zweed Lennart Johansson (1990-2007), negen jaar de Fransman Michel Platini 2007-2016). De Europese voetbalbond (Uefa) biedt de voorzitters behoorlijk wat werkzekerheid. Normaal zou Platini nog steeds voorzitter zijn: in 2015 werd hij zonder tegenkandidaat herkozen voor een termijn van vier jaar.
Er was een serieus schandaal nodig om Platini vorig jaar van het toneel te doen verdwijnen. De oud-middenvelder van Nancy, Saint-Etienne en Juventus werd eind december 2015 door de wereldvoetbalbond voor acht jaar geschorst. Hij had in 2011 een betaling van twee miljoen Zwitserse frank gekregen van Fifa-voorzitter Sepp Blatter. Voor verleende diensten, beweerde Platini, maar zonder wettige basis, oordeelde de ethische commissie van Fifa. Geen omkoping weliswaar, maar een ‘cadeau’. En dat kon niet. Platini probeerde zich nog uit de schorsing te wringen, maar tevergeefs. Verder dan het terugbrengen van zijn schorsing tot vier jaar geraakte hij niet. Op 9 mei 2016 gooide de Fransman de handdoek.
Een Sloveen verslaat een Nederlander
De Europese voetbalbond moest op zoek naar een opvolger die de termijn van Platini tot 2019 zou volmaken. Vicevoorzitter Michael van Praag - een ervaren Nederlander - was kandidaat, maar hij moest het afleggen tegen een Sloveen, Aleksander Ceferin.
Ceferin (49 nu) is een advocaat, gespecialiseerd in sportrecht. In het voetbal klom hij op van functies bij het kleine Litija naar FC Ljubljana tot Olympia Ljubljana, een club die het op Europees vlak toch niet verder bracht dan voorrondes van de Europa League en vorig seizoen de Champions League. In 2011 werd Ceferin verkozen tot Sloveens bondsvoorzitter.
Dat Ceferin het bij zijn kandidatuur voor het Europese voorzitterschap zou halen, stond volgens het Noorse voetbalblad Josimar in de sterren geschreven. Hij liep, zoals De Standaard toen meldde, ‘het perfectie lobbyparcours.’ De onbekende advocaat had de steun van Frankrijk, Duitsland, Rusland, de Scandinavische landen en een pak kleine landen. In een systeem waarin elk land één stem had, volstond dat ruimschoots: Ceferin versloeg Van Praag - die de stem had van België (en Engeland) met 42-13.
Michael van Praag: bekender, maar niet verkozen. afp
Van Praag reageerde onverwacht bits: ‘Ik vond het dom van Aleksander dat hij het thema van mijn campagne ‘building bridges’ gebruikte om te zeggen dat hij liever voetbalvelden aanlegde’, zei de Nederlander in De Telegraaf. ‘Even daarvoor had ik een infrastructuurfonds voorgesteld.’ Van Praag bleef wel ondervoorzitter en zegde Ceferin zijn steun toe: een kwestie van ‘good sports’, zei hij.
Een vergadering van 50 minuten
Op het Buitengewone Congres van vandaag stond Ceferin, een jaar en enkele dagen na zijn verkiezing, voor zijn vuurdoop op het grote toneel. Achter de schermen werd al veel gewerkt, heet het. ‘Het eerste jaar van Ceferin valt in drie woorden samen te vatten’, zei de Italiaan Michele Uva in Le Monde: ‘Transparantie, visie en teamwork. De beloofde hervormingen zijn ofwel gerealiseerd, ofwel in gang gezet.’
Vandaag moesten vooral wat mensen in nieuwe functies worden aangeduid omdat er een belangenconflict was met de Rus Vitali Moetko, die zowel voorzitter is van het organisatiecomité van het WK 2018 als voorzitter van de Russische voetbalbond én plaatsvervangend eerste minister van zijn land. Het Congres werd in een drafje afgewerkt: de complete agenda werd afgehaspeld in 50 minuten.
Er werd vooral uitgekeken naar de speech van de voorzitter. Ook daarin verraste Ceferin niet. ‘Ik ben geen showman’, zegt hij dan ook zelf. Een werker, geen man van oneliners.
Kortere transferperiode, minder transfergelden
De voorzitter herhaalde wat hij al twee weken geleden in de Britse krant The Times had laten weten: dat hij - zoals de Engelse clubs al hadden gevraagd - voorstander is van een korte transferperiode in de zomer. ‘Een speler moet het kampioenschap beginnen bij de club waarbij hij ook de rest van het seizoen zal spelen’, is het standpunt van Ceferin.
Nieuwer was wel dat Ceferin oren heeft naar een inperking van de transfergelden, al had hij die primeur ook al gegeven tijdens een interview in het Sloveense voetbalblad Mladina. 222 miljoen voor de transfer van Neymar van Barcelona naar PSG, dat ook nog het Franse toptalent Kylian Mbappé huurde van Monaco, met alweer een waanzinnige aankoopoptie. Vier miljard ging er binnen Europa rond in de voorbije transferperiode. De Duitse bondskanselier Angela Merkel had opgeroepen om actie te ondernemen, Ceferin volgt haar daarin: ‘Het moment is daar, het is mijn voornemen dit te gaan doen’, zei hij.
Gianni Infantino, de Zwitserse voorzitter van wereldvoetbalbond Fifa die als gast aanwezig was op de vergadering van Uefa, beloofde ook aan de slag te gaan met de huidige transferregels. ‘Het is tijd dat we dit met z’n allen gaan bekijken en aanpakken’, zei Infantino. Opmerkelijk was wel dat Infantino sprak over ‘de toekomst’. Hij wil duidelijk meer tijd nemen dan Ceferin.