Puerto Rico, een vrijstaat die onder bestuur staat van de VS, is zwaar getroffen door de orkaan Maria.

Maria bereikte er windsnelheden van 249 kilometer per uur. Bomen werden uitgerukt en auto’s dreven in de straten. De hoofdstad San Juan staat onder water en ook het elektriciteitsnet is zowat helemaal uitgevallen.

‘Dit is een totale vernietiging’, zei Carlos Marcader, woordvoerder van de gouverneur van Puerto Rico. ‘Wat infrastructuur betreft, zal dit eiland nooit meer hetzelfde zijn. Dit neemt historische proporties aan.’

De schade wordt op 45 miljard dollar geraamd. Dat is een kost die Puerto Rico moeilijk kan dragen. Het eiland kampte al langer met zware financiële problemen en vroeg in mei bescherming aan tegen de schuldeisers.

Er wordt nu gevreesd dat veel bewoners het eiland zullen willen verlaten, waardoor de staatskas van Puerto Rico nog meer onder druk komt. 

Het is de eerste keer in bijna 80 jaar dat een storm van deze grootteorde het gebied treft. 'Evacueer of je zal sterven’, waarschuwde de gouverneur. Er zijn zo’n 500 schuilplaatsen beschikbaar die onderdak kunnen bieden voor 70.000 mensen.

Guadeloupe

Eergisteren ging orkaan Maria aan land op het eiland Dominica en Guadeloupe. Maria raasde over Dominica met aanhoudende windsnelheden tot 260 kilometer per uur. Roosevelt Skerrit, de premier van het Caraïbische eilandje Dominica, sloeg op Facebook alarm toen orkaan Maria er vorige nacht met een kracht 5 aan land ging.

De premier zag zijn eigen huis overstromen nadat het dak was weggerukt, maar hij kon gered worden. In latere posts omschreef hij de schade als ‘vernietigend’ en ‘verbijsterend’. ‘Tot nu toe zijn we alles kwijt wat geld kan kopen en vervangen.