Bij een inval in de Catalaanse overheidsgebouwen zijn verschillende medewerkers van de Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras opgepakt. De Spaanse overheid had aangekondigd dat ze de mensen zou oppakken die betrokken zijn bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum, dat de Catalanen op 1 oktober willen houden.

Enkele uren nadat de Spaanse politie 14 leden van de Catalaanse regering had gearresteerd, onder wie medewerkers van de Catalaanse vicepresident, gaf de Catalaanse president Carles Puigdemont commentaar. Hij zei dat de Spaanse regering de facto de autonomie van de regio heeft opgeheven en een ‘uitzonderingsmaatregel’ heeft ingevoerd. ‘Wij verwerpen de antidemocratische en totalitaire acties van de Spaanse staat’, zei Puigdemont.

Vanochtend is de Spaanse politie is binnengevallen in de ministeries van de regionale Catalaanse regering die betrokken zijn bij de organisatie van het referendum op 1 oktober, zoals de regionale ministeries van Economie, Buitenlandse Zaken, Werkgelegenheid en Sociale Zaken.

De voorzitter van het Catalaanse parlement had via een tweet de bevolking opgeroepen om samen te komen voor de overheidsgebouwen om hen op een vreedzame manier te beschermen. Toen de politie was binnengevallen in het Catalaanse ministerie voor Economie, op zoek naar materiaal voor het referendum, verzamelden duizenden mensen zich aan het gebouw. Ze hadden Catalaanse vlaggen bij zich en ze scandeerden: wij zullen gaan stemmen.

De Catalanen willen op zondag 1 oktober een referendum organiseren waarin de bevolking zich kan uitspreken over de onafhankelijkheid van de regio. De nationale regering in Madrid wil met alle middelen het referendum stoppen omdat het ongrondwettelijk is. ‘De regering doet wat ze moet doen’, zei de premier Mariano Rajoy vanochtend in het Spaanse parlement. ‘Geen enkele democratisch land in de wereld zou instemmen met de plannen van deze mensen.’