Het schip dat woensdagochtend op de Westerschelde in de bocht van Bath vastliep, was in de loop van de dag scheefgezakt. Er was daarom voor de haven van Antwerpen een gedeeltelijk op- en afvaartverbod. Om iets voor 16 uur kwam het verlossende nieuws: de Seatrout is losgetrokken.

Eerder was er sprake dat de Seatrout, een lege olietanker, geen hinder vormde voor de scheepvaart, omdat het schip buiten de vaargeul ligt. Nadien bleek echter dat een tiental schepen eerder op de dag moest wachten, meldde het Havenbedrijf.

De 188 meter lange Seatrout was er vastgelopen na een aanvaring met de USOLIE. De tanker, die uit Antwerpen komt, lag sinds 5.45 uur vast. Een eerste poging om het gevaarte los te trekken was mislukt. 'Het schip is scheefgezakt. Om veiligheidsredenen is daarom een op- en afvaartverbod ingesteld voor schepen langer dan 200 meter', zei woordvoerster Annik Dirkx. 'Schip per schip kan nog wel worden bekeken wat mogelijk is.'

'Het is nu laagwater, dus moeten we tot 14 uur wachten vooraleer we een nieuwe poging kunnen ondernemen', vervolgde Dirkx. Sinds iets na 15 uur probeerden verschillende sleepboten om de Seatrout los te trekken.

De politie had de omgeving van het schip ontruimd, om te voorkomen dat losspringende trossen een gevaar betekenen voor omstaanders. Om iets voor 16 uur slaagden de hulpdiensten in hun opzet: de Seatrout is losgetrokken. Na inspectie wordt het gevaarte naar Vlissingen overgebracht. De hinder voor het scheepvaartverkeer wordt de komende uren weggewerkt, verzekert woordvoerder van het Havenbedrijf Annik Dirkx.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland zijn de zeventien bemanningsleden ongedeerd.

Half augustus liep er ook al een schip vast in de bocht van Bath, toen met zware gevolgen voor het scheepvaartverkeer. Dat schip kon toen pas na 12 uur losgetrokken worden.

De bocht van Bath is een smal en drukbevaren stuk van de Westerschelde, op Nederlands grondgebied. Alle schepen die van en naar de haven van Antwerpen varen, moeten erlangs.