De dodentol van de aardbeving in Mexico blijft verder oplopen. Volgens de civiele bescherming zijn er al 216 slachtoffers geteld. Minstens 21 kinderen kwamen om het leven toen een schoolgebouw instortte in Mexico-Stad.

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto heeft de mensen verzocht binnen te blijven, en de reddingswerkers hun werk te laten doen. 'De prioriteit op dit moment is verder gaan met het redden van degenen die vastzitten en medische zorg verlenen aan de gewonden', zei Pena Nieto in een opgenomen boodschap.

Het hoofd van de Mexicaanse civiele bescherming, Luis Felipe Puente, heeft het rampenplan afgekondigd voor de hoofdstad Mexico-Stad. Op de internationale luchthaven zijn alle vluchten afgelast. In alle scholen zijn de lessen voor onbepaalde duur opgeschort. Minstens 3,8 miljoen huishoudens zitten zonder elektriciteit, meldt het energiebedrijf CFE op Twitter.

Kinderen

Uit beeldmateriaal op sociale en andere media bleek de ravage meteen enorm - verschillende gebouwen bleken zwaar beschadigd of zelfs ingestort. Volgens de Mexicaanse president gaat het in de hoofdstad alleen al om 27 gebouwen. Volgens ooggetuigen was in Mexico-Stad een sterke gasgeur waarneembaar meteen na de aardbeving door breuken in de leidingen.

 

In de hoofdstad stortte ook al zeker een schoolgebouw in. 21 schoolkinderen werden bedolven, laat de overheid weten. De basisschool was gelegen in de wijk Cuapa. Naast de kinderen lieten ook vier volwassenen het leven in het gebouw, zegt Javier Treviño, vicestaatssecretaris voor Onderwijs, aan televisiezender Televisa. De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto begaf zich dinsdagavond (plaatselijke tijd) naar het schoolgebouw.

Verjaardag

Net op de ‘verjaardag’ van de extreem dodelijke aardbeving van 1985, is Mexico opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Om 13.14 uur plaatselijke tijd beefde de aarde opnieuw in Mexico. De beving, met een kracht van 7,1 op de Schaal van Richter, richtte een zware ravage aan in het Centraal-Amerikaanse land. 

In de staat Morelos waren dinsdagavond 64 doden geteld, laat het hoofd van de civiele bescherming Luis Felipe Puente weten. Er vielen ook al zeker 36 doden in Mexico-Stad, 29 in de staat Puebla, negen in de staat Mexico en een in Guerrero. 

Volgens het Mexicaanse seismologisch instituut bevond het epicentrum zich in de omgeving van Axochiapan, in de deelstaat Morelos, slechts 160 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad.

bron: USGS

 

Dodentol na aardbeving in Mexico loopt op: 'Prioriteit is om mensen te redden'
Foto: AFP
Dodentol na aardbeving in Mexico loopt op: 'Prioriteit is om mensen te redden'
Foto: AFP

Door de aardbeving moesten in Puebla niet enkel de ziekenhuizen ontruimd worden maar werden ook twee gevangenissen geëvacueerd, zegt gouverneur José Antonio Gali. De gedetineerden werden overgebracht naar een gevangenis op ongeveer 150 km ten zuiden van hoofdstad Mexico-Stad.

Noord-Amerikaanse plaat

Eerder deze maand werd Mexico nog getroffen door de ‘zwaarste aardbeving in eeuw’ - een van 8,1 op de schaal van Richter. Toen lag het epicentrum in de Stille Oceaan en was de schok in Mexico-Stad nauwelijks voelbaar. Daar kwamen 98 mensen bij om het leven.

Mexico bevindt zich in een van de wereldwijd actiefste aardbevingszones. Een groot deel van de landmassa ligt op de zich westwaarts bewegende Noord-Amerikaanse plaat. Daaronder schuift de langzaam naar het noordoosten bewegende Cocosplaat. De bodem van de Stille Oceaan duikt zo onder de Mexicaanse landmassa. Dat leidt steeds weer tot aardbevingen aan de Mexicaanse zuidkust.

Net deze dinsdag werd in Mexico-Stad een aardbevingsoefening gehouden. Dat was niet toevallig: precies 32 jaar geleden werd de stad getroffen door een beving van eveneens 8,1 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen zo’n 10.000 mensen om. 

Dodentol na aardbeving in Mexico loopt op: 'Prioriteit is om mensen te redden'
Foto: AFP
Dodentol na aardbeving in Mexico loopt op: 'Prioriteit is om mensen te redden'
Foto: REUTERS