Macron verwijt de wereld ‘collectief falen’ in Syrisch conflict
Foto: REUTERS

‘Het Syrische volk heeft zodanig veel geleden, dat de internationale gemeenschap haar collectief falen moet erkennen’, zei Macron dinsdag in zijn eerste toespraak bij de Verenigde Naties. Hij is voorstander van een contactgroep voor Syrië om een nieuwe dynamiek op gang te brengen die moet leiden tot een politieke oplossing van het conflict.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de internationale gemeenschap in zijn eerste toespraak bij de Verenigde Naties beticht van een collectief falen in het conflict in Syrië. ‘Het is hoog tijd dat we een politiek akkoord bereiken’, klonk het.

Het Syriëoverleg in de Kazachse hoofdstad Astana omschreef Macron als “zinvol, maar niet genoeg”. Ze moeten de door de VN gevoerde vredesonderhandelingen in Genève complementeren. Voor oktober is in Astana een volgende gespreksronde voorzien. Vorige week hadden Rusland, Iran en Turkije hun systeem voor veiligheidszones in Syrië uitgebouwd.

Het gebruik van chemische wapens in Syrië noemde Macron een brug te ver voor Frankrijk. Eerdere aanvallen met chemische wapens mogen nooit een vervolg krijgen. Bovendien is het de hoogste tijd dat de Syrische bevolking weer toegang tot functionerende ziekenhuizen krijgt. Hij noemt de Syrische president Bashar al-Assad een crimineel, die voor de rechtbank moet gebracht worden.