Epke Zonderland wil blijven turnen tot Tokio 2020
Foto: EPA

De Nederlander Epke Zonderland wil zijn turnloopbaan verlengen tot de Olympische Spelen van Tokio 2020. Voorwaarde is wel dat de olympische kampioen van 2012 niet meer de fysieke problemen krijgt die hem met name in het jaar voor de Spelen van Rio hinderden. “Ik wil graag naar Tokio als de fitheid het toelaat”, zegt de 31-jarige Friese rekstokspecialist aan het persagentschap ANP.

Zonderland hoopt in april zijn studie geneeskunde af te ronden. Een specialisatie kan wachten. “Zoals ik me nu voel, wil ik nog wel even door met turnen. Het specialiseren komt dan eventueel later wel, want dat is niet te combineren met mijn sport”, aldus Zonderland, die met de laatste voorbereiding bezig is voordat hij maandag afreist naar Montréal. In die Canadese stad begint over ruim anderhalve week het WK turnen.

Zonderland won zondag in Parijs een wereldbekerwedstrijd aan de rekstok met twee combinaties van twee vluchtelementen. In Montréal wil hij zich voor het eerst sinds Nanning (2014) tot wereldkampioen kronen. “Het is een hele tijd geleden dat ik over een langere periode fit ben geweest. Het zit steeds in je achterhoofd: het zal toch wel goed blijven gaan? Dan is zo’n overwinning in Parijs ook wel fijn. Het ging in de training al supergoed, maar ik merk wel dat ik die bevestiging even nodig had. Ik ga nu naar het WK met het idee dat ik alleen nog de puntjes op de i moet zetten in plaats van het idee dat ik nog stappen moet maken.”