FOD Financiën stopt verkoop van wijn nadat man in coma raakte
Foto: Marc Herremans - Corelio
De man uit Gembloers die in een coma geraakte nadat hij met vrienden een glas wijn had gedronken, is buiten levensgevaar. In een labo is intussen ontdekt er MDMA (partydrugs) en amfetamines in de wijn zaten. Het parket van Namen heeft een onderzoek geopend. De FOD Financiën stopt met onmiddellijke ingang de verkoop van flessen alcohol.

Vier mannen waren zaterdagavond aan het aperitieven. Drie dronken van een fles ‘Solbri / Piedmonte Cortes’ en begonnen zich plots vreemd te gedragen. Eentje werd paranoïde, een andere begon hevig te zweten en te klappertanden.

De derde zijn gezicht begon op te zwellen en zijn ogen stonden helemaal bol. Aangekomen in het ziekenhuis kreeg hij een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. De man lag twee dagen in een coma. De procureur van Namen bevestigde dinsdagmiddag dat hij buiten levensgevaar is.

In een labo is intussen ontdekt dat er MDMA (een soort xtc die bekend staat als partydrug en gemakkelijk opgelost kan worden in drank) en amfetamines in de wijn zaten. Er is verder onderzoek nodig om de exacte hoeveelheid te bepalen maar volgens procureur Vincent Macq van het parket van Namen gaat het om een 'explosieve cocktail voor het menselijk lichaam'.

'Gezien de analyses, kan men de vraag stellen of deze fles wel witte wijn bevatte', aldus procureur Macq. Het parket heeft een onderzoek geopend en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) is op de hoogte gebracht.

“De fles werd aangekocht bij een openbare verkoop in de Finshop van de FOD Financiën”, zegt de politie. Daar zitten ze uiteraard verveeld met de zaak, maar staan ze machteloos. “Wij verkopen enkel gesloten flessen. De inhoud kunnen we onmogelijk controleren”, zegt Francis Adyns.

De fles zat in een postpakje dat werd opgestuurd en betaald maar dat nooit werd opgehaald. Na verloop van tijd wordt het eigendom van de Staat dat het verkoopt in de Finshops.

De FOD Financiën stopt met onmiddellijke ingang de verkoop van flessen alcohol. Normaal was er nu donderdag een openbare verkoop van Champagne in de Fin Shop van Bornem, maar de dertien loten werden dinsdag uit de catalogus geschrapt.