Muziekindustrie maakt zich zorgen over ‘stream ripping’
Foto: Photo News

De muziekindustrie, verenigd in sectorfederatie IFPI, maakt zich zorgen over de toenemende populariteit van 'stream ripping', waarbij liedjes op illegale wijze van legale (gratis) streamingsites gehaald worden om offline te beluisteren. Meer dan een derde van alle internetgebruikers doet aan 'stream ripping', stelt IFPI in een studie.

Vorig jaar liet 30 procent van de internetgebruikers zich verleiden tot 'stream ripping' en inmiddels zou dat aantal al gestegen zijn naar 35 procent, stelt de federatie. Onder jongeren (16-24 jaar) zou liefst 53 procent de techniek toepassen. 'Stream rippers zijn vaker jong, mannelijk en laten zich ook vaak in met andere methodes van piraterij', stelt IFPI.

Vooral Youtube is een bron voor 'stream rippers', die de video’s van het dominante platform vrij eenvoudig kunnen omzetten in klassieke mp3’s. Sowieso ligt Youtube niet in de bovenste schuif bij de muziekbonzen, die vinden dat er te weinig geld naar de makers van de muziek terugstroomt.

'Diensten zoals Youtube worden zeer vaak gebruikt om muziek te beluisteren, maar er is geen eerlijke return voor deze muziek aan diegenen die erin investeren en ze creëren', aldus IFPI.