Donald Trump heeft dinsdag voor het eerst de Algemene Vergadering van de VN toegesproken. Trump wil geen oorlog met Noord-Korea, 'maar als we onszelf moeten verdedigen, hebben we geen andere keuze dan Noord-Korea volledig te vernietigen'.

Wat is Donald Trump nu eigenlijk van plan met de wereld én met de Verenigde Naties? Dat was de vraag van één miljoen. In een 41-minuten durende speech gaf de Amerikaanse president duidelijkheid: hij wil harmonie en vrede in de wereld en wil het volk alle mogelijkheden geven. Maar om dat te bereiken moeten 'de vijanden van de menselijkheid verslagen worden'. Trump viseerde vijf 'rogue regimes' of foute regimes: Noord-Korea, Iran, Islamitische Staat, Cuba en Venezuela. 

Wederzijds respect

De Amerikaanse president begon zijn speech met alle leiders te bedanken die de Verenigde Staten de voorbije weken gesteund hebben na de passages van orkanen Harvey en Irma. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten er wel weer bovenop zullen komen en dat de VS zeer goed bezig zijn op economisch vlak.

Na een kort promotiepraatje over de VS verduidelijkte Trump dat er elke dag nieuwe gevaren om de hoek loeren. 'Rogue regimes steunen terroristen en bedreigen andere landen.' Het is volgens Trump dan ook aan de regeringsleiders om de wereld naar nieuwe hoogtes te tillen of net in een vallei van verval te laten dalen.

Trump benadrukte dat het in deze wereld belangrijk is dat inwoners de mogelijkheid hebben om in vrede te leven en hun droom na te streven. 'We verwachten dat alle landen hun inwoners en de rechten van hun inwoners respecteren', aldus Trump. 'Wederzijds respect is cruciaal voor soevereine staten. De kracht van de Verenigde Naties wordt bepaald door de onafhankelijkheid van zijn leden.'

Noord-Korea

Na een kwartier viel het woord Noord-Korea voor het eerst. 'Als wij of één van onze bondgenoten aangevallen worden, hebben we geen andere keuze, behalve Noord-Korea volledig te vernietigen', aldus Trump. 'Rocket Man (Kim Jong-un, red.) is op een zelfmoordmissie voor zichzelf en zijn regime.' Trump benadrukte wel dat hij hoopt dat die vernietiging niet nodig is. 'Maar Noord-Korea moet beseffen dat denucleairisatie de enige optie is.'

Eerder hadden regeringsbronnen bevestigd dat de Amerikaanse president zou waarschuwen dat de Westerse landen ‘figuranten in de geschiedenis’ dreigden te worden als ze de uitspraken van Noord-Korea niet harder zouden veroordelen.

Iran

Na Noord-Korea viseerde Trump Iran, volgens hem ook een 'rogue regime'. Trump benadrukte dat de nucleaire deal met Iran uit 2015 een schande is voor de Verenigde Staten en één van de slechtste deals ooit gemaakt.

In de marge van de VN-bijeenkomst zal Trump samenzitten met de landen die de deal gemaakt hebben - Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. 'Het is tijd dat alle landen in de wereld ons steunen om te eisen dat de Iraanse regering het nastreven van dood en vernieling stopt.' 

Trump had ook enkele vernietigende zinnen over voor Venezuela en Cuba, twee communistische landen. 'Het corrupte regime in Cuba legt een gefaalde ideologie op die veel ellende gecreëerd heeft.' Volgens de Amerikaanse president 'steelt president Maduro (van Venezuela) macht'. 'De situatie is volledig ontoelaatbaar. We zullen de Venezolanen helpen om hun vrijheid terug te winnen en de democratie te herstellen.'