De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) legt zijn werk neer. Hij maakte dat bekend in een brief aan de inwoners van zijn stad. Van der Laan lijdt aan longkanker en kreeg van zijn artsen te horen dat hij is uitbehandeld.

Ziekte dwingt burgemeester Amsterdam tot aftreden
Foto: hh

‘In januari schreef ik u dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester hoopte te blijven. Aan dit poosje komt nu een einde. De afgelopen acht maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen.’

Van der Laan werd in de jaren zeventig lid van de PvdA, was minister van Wonen en Integratie, en volgde in 2010 Job Cohen op als burgemeester. Hij veroverde meteen de harten van de Amsterdammer. Vriend en vijand prijzen hem om zijn openheid, zijn werklust en zijn ongedwongen manier om aan politiek te doen. ‘Dit nieuws stemt mij heel verdrietig’, twitterde premier Rutte.

Eind juli was Van der Laan nog te gast in een emotionele aflevering van ‘Zomergasten’. Ook toen vertelde hij over zijn strijd tegen de kanker. Door alle positieve reacties – hij kreeg duizenden brieven toen hij het nieuws bekendmaakte – voelde hij zich gesteund om nog door te gaan. Maar hij zei dat hij zou stoppen, zodra het niet meer verantwoord was. Dat moment is gekomen.

Zijn taken worden voor­lopig overgenomen door Kajsa Ollongren. Ze is voor D66 wethouder in de hoofdstad.

Lees hier de volledige brief