Francken wil ook zoon haatimam het land uitzetten

Theo Francken (N-VA) wil nu ook de zoon van de beruchte haatimam uit Verviers het land uitzetten. De 18-jarige Nederlander dook vorige zomer op in een filmpje waarin hij oproept om christenen te doden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch uit Verviers liet zich de voorbije jaren opmerken als haatimam. Volgens de Staatsveiligheid dweepte de imam met de Algerijn Mohammed Merah, die in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene doodde. En zeker twee of drie Vervierse Syriëgangers zouden preken van Amaouch hebben gelezen en zijn lezingen hebben bijgewoond.

Staatssecretaris Theo Francken probeerde de imam het land uit te zetten, maar Amaouch ging telkens in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Die gaf Francken uiteindelijk gelijk. In november vorig jaar vertrok de man terug naar Marokko. Hij mag de komende tien jaar België niet in.

De zoon van Amaouch liet zich in de zomer van 2016 opmerken toen hij in een filmpje opriep om christenen te vermoorden. De jongeman stond al langer bekend als geradicaliseerd en werd door de jeugdrechter in een instelling geplaatst. Daar zit hij op dit moment nog steeds.

Staatssecretaris Theo Francken heeft de verblijfsvergunning van de jongen nu ook ingetrokken op basis van de nieuwe Vreemdelingenwet, die het toestaat om EU-burgers uit te wijzen om redenen van nationale veiligheid.

De intussen 18-jarige jongen heeft nog twee weken om zich tegen die beslissing te verzetten. Nadien moet de Dienst Vreemdelingenzaken de beslissing bekrachtigen en kan de zoon van de haatprediker nog beroep aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.