Trump wil groots militair defilé in Washington
Het was een hartelijke ontmoeting tussen Trump en Macron in een hotel in New York. Foto: REUTERS

Amerikaans president Donald Trump wil op de nationale feestdag een militair defilé organiseren in Washington. Dat heeft hij maandag gezegd tijdens een ontmoeting met zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Macron had Trump op 14 juli uitgenodigd op het Franse militaire defilé in Parijs, dat door de Amerikaanse president als ‘formidabel’ werd bestempeld.

Het was een hartelijke ontmoeting tussen Trump en Macron in een hotel in New York. De staatshoofden kwamen samen om het te hebben over de toekomst van het nucleair akkoord met Iran en het klimaatakkoord van Parijs. Macron probeerde Trump daarbij te overtuigen om beide akkoorden te blijven steunen.

‘Proberen om het te overtreffen’

Maar de Amerikaanse president kwam ook terug op de Franse nationale feestdag. Hij was toen eregast tijdens het militaire defilé. ‘Mensen weten niet wat voor grote krijgers er zijn in Frankrijk, maar als je dat ziet en je ziet al de overwinningen, het was een fantastisch ding. En, voor een groot deel door wat ik gezien heb, gaan we misschien iets gelijkaardigs doen op Fourth of July in Pennsylvania Avenue in Washington’, zei Trump. ‘We zullen moeten proberen om het te overtreffen.’

Trump wil groots militair defilé in Washington
Macron had Trump op 14 juli uitgenodigd op het Franse militaire defilé in Parijs, dat door de Amerikaanse president als ‘formidabel’ werd bestempeld. Foto: AFP