Kinepolis trekt ook naar Canada
Foto: Belga

Kinepolis neemt in Canada de tweede grootste bioscoopgroep over. ‘Voor ons is dit een middelgrote overname.’

Kinepolis verwerft met Landmark Cinemas een groep met 44 bioscoopcomplexen die gelegen zijn in het centrum en het westen van Canada. Op eerste zicht is het bijna een verdubbeling tegenover de 48 complexen die Kinepolis nu heeft. Het grote verschil is dat 25 van de Landmark-bioscopen kleine complexen zijn.

Toch is Landmark de grootste overname sinds het aantreden van Eddy Duquenne als ceo van Kinepolis na de fout gelopen overname van het Duitse Cinemaxx. Duquenne gaf gisteren aan dat het om een doordachte deal gaat waarbij Kinepolis zich erg goed voelt. ‘Canada is economisch en cultureel te vergelijken met ons. De kwaliteit van het aanbod is daar een stuk beter dan in de VS.’

Duquenne heeft bijna één jaar aan de deal gewerkt die normaal tegen kerstmis zou moeten afgerond zijn. Kinepolis betaalt 84,2 miljoen euro of bijna 7 keer de bruto-bedrijfswinst. ‘Wat een redelijke prijs is.’ Twee derde van de aandelen waren in handen van het durfkapitaalfonds TriWest Capital.

Niet in Québec

‘Dit is voor ons een middelgrote overname’, zegt Duquenne. Landmark Cinemas, dat zijn hoofdkantoor heeft in Calgary (Alberta) is niet actief in Franstalig Canada. ‘Als daar op termijn een kleine speler te koop komt, zullen we dat zeker bekijken. Maar dit is geen springplank om nu met kracht de VS binnen te rijden.’ Landmark heeft 10 procent van de markt terwijl de nummer één goed is voor 78 procent. De rest zit bij kleine spelers.

Duquenne zegt dat Kinepolis in het verleden de kans had grotere deals te doen, deals die meestal bij de Amerikaanse groep AMC terecht kwamen. ‘We willen groeien maar ook dividend kunnen blijven uitkeren en een solide basis houden’. De grootste uitdaging voor Kinepolis wordt om de succesformule ook in Canada goed in de markt te zetten. ‘Zelfs zonder vooruitgang, is deze overname conservatief genomen in vier tot vijf jaar terugverdiend.’