Man in coma na in beslag genomen wijn te drinken
Themabeeld. Foto: pixabay

Een man uit het Waalse Gembloers ligt in een coma na het drinken van Italiaanse wijn. Die had hij gekocht in de Fin Shop, waar de overheid in beslag genomen goederen verkoopt. Een eerste analyse wijst erop dat er amfetamines in de wijn zaten. Het parket van Namen voert een onderzoek.

‘Dit heb ik nog nooit gezien’, zegt Valerie Verneylen die zaterdagavond de hulpdiensten verwittigde. Haar vriend was met drie kameraden thuis aan het aperitieven met chips, olijven en een fles wijn die hij gekocht had in de Fin Shop van de FOD Financiën in Gembloers. In die winkel worden in beslag genomen goederen verkocht, meestal tegen sterk verlaagde prijs.

Rudy kocht er onder andere Solbri, Italiaanse witte wijn uit Piemonte. Het was die fles die de vrienden hadden ontkurkt. Maar al na één slok begonnen de mannen zich vreemd te gedragen, zegt Valerie. Enkel die ene vriend die nog niet aan zijn glas genipt had, mankeerde niets. De drie anderen leken wel gek te worden.

‘Hij werd paranoïde’

‘Klappertanden, ongelofelijke hard zweten, eentje werd helemaal paranoïde. Eén iemand dronk een grote fles water in een keer leeg. Ik heb onmiddellijk de hulpdiensten gebeld’, zegt de vrouw aan de Franstalige zender RTL-TVI.

Rudy was er het ergst aan toe. ‘Zijn gezicht was helemaal gezwollen, zijn ogen stonden bol, zijn blik op oneindig. Hij wilde van alles zeggen, maar ik begreep hem niet meer’, zegt de vrouw. Bij aankomst in het ziekenhuis kreeg hij een hartstilstand. Sindsdien wordt hij in een kunstmatige coma gehouden.

Uit een eerste analyse blijkt dat er amfetamines in de wijn zaten. Maar het parket, dat de fles in beslag liet nemen, wacht op de definitieve onderzoeksresultaten. Hoe die amfetamines in de wijn kwamen, blijft een groot raadsel.

‘Technisch is het perfect mogelijk dat er amfetamines, in poeder of tabletten, in wijn worden gemengd’, zegt de Leuvense toxicoloog professor Jan Tytgat. ‘Maar dan moet het al bijna bij het bottelen gebeurd zijn. Het is perfect mogelijk dat ze niks gezien of geproefd hebben, want het is smaak- en geurloos.’

Mogelijk werden de amfetamines in de fles wijn verwerkt om ze te smokkelen. Amfetamine (of speed) is een drug die een oppeppende werking heeft. Het is erg gevaarlijk in combinatie met alcohol.

Geopende flessen nooit verkocht

‘We wachten de resultaten van het onderzoek af. Het betrof een lot van twee flessen van deze wijn waarvan er een verkocht werd. De andere fles houden we uiteraard in’, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

De inhoud van de flessen alcoholische dranken die in de Fin Shops worden verkocht, wordt niet gecontroleerd. ‘We verkopen alleszins nooit geopende flessen’, zegt Adyns.