Rampdag voor Van Hooydonck op WK tijdrijden voor beloften, Leysen vijf seconden te laat voor brons
Nathan Van Hooydonck kende een rampzalige dag. Foto: Photo News

De Belgische beloften konden geen medaille veroveren op het WK tijdrijden in het Noorse Bergen. De 18-jarige Deen Mikkel Bjerg ging met het goud lopen, hij werkte de tijdrit van 37.2 km het snelste af. Onze landgenoot Senne Leysen (21) strandde op een zesde plaats, vijf seconden te traag voor een bronzen medaille. Nathan Van Hooydonck (21) kende een rampdag, hij reed al vroeg lek en kwam daarna nooit in zijn ritme.

Nathan Van Hooydonck hoopte vooraf stiekem op een top vijf, maar zag zijn kansen al snel doorboord toen hij lek reed na zo’n 2 km. Daarna mengde hij zich niet meer in de debatten. Het was de Deen Mikkel Bjerg, gestart in de tweede poule, die al bij het eerste tussenpunt een bijzonder sterke chrono neerzette. Hij bleef op stoom en haalde zelfs Remi Cavagna in, toch één van de outsiders voor het podium.

De Deen zette door tot het eind en de anderen beten hun tanden stuk op de chrono (47:06) van de zilveren medaillewinnaar bij de juniorentijdrit vorig jaar. De Europese kampioen Kasper Asgreen kwam niet in het stuk voor en werd slechts zevende, de Amerikaan Neilson Powless leek op weg naar een medaille, tot hij te maken kreeg met materiaalpech. Powless probeerde om het zelf te fiksen, maar reed daarbij tegen de nadar. Hij verloor kostbare tijd en zou slechts als negende finishen.

Het goud voor Mikkel Bjerg dus, zilver was voor de Amerikaan McNulty en de strijd om brons werd met één seconde beslecht in het voordeel van de Fransman Ermenault die het haalde voor de Luxemburger Tom Wirtgen.

Leysen: “Hoop nu op een profcontract”

Senne Leysen klokte een sterke chrono en finishte als zesde, op 1:21 van de gouden medaille. “Hier ben ik heel trots op”, zei hij na afloop, “ik heb er alles uitgehaald wat er vandaag in zat.”

“Ik had de voorbije dagen en ook in de tijdrit vandaag de hele tijd een goed gevoel, echt super goede benen, mijn beste conditie ooit te pakken. Op die klim reed ik ook goed naar boven. Alleen in de afdaling moest ik even van houding veranderen, maar daarna kwam ik wel snel weer in het ritme. Alles verliep eigenlijk naar wens. Ik ben echt wel tevreden, ik heb er alles uitgehaald wat erin zat.”

Leysen was sinds 1 augustus stagiair bij Lotto Soudal en reed enkele profkoersen. “Ik moet hen vooral dankbaar zijn dat ik er bij mocht zijn in de Ronde van Groot-Brittannië”, legt hij uit. “Dat was eigenlijk een ideale voorbereiding: acht dagen koersen op het hoogste niveau, daarna voel je echt wel dat je die tand groter kan duwen en dat maakt hier voor mij het verschil vandaag. Ik hoopte echt op top tien. Het is nu de zesde plaats en daar ben ik heel blij mee. Ik heb tijdens deze tijdrit mijn beste wattages ooit geduwd en dat zegt toch heel wat. Ik heb echt hard naar deze periode toegewerkt en toegeleefd en ik hoop dat deze zesde plaats mij een profcontract oplevert. Dat is mijn grote droom en met een top tien op een WK kan je toch een mooi resultaat voorleggen.”

Van Hooydonck: “Frustrerend”

Nathan Van Hooydonck wilde zijn laatste tijdrit bij de beloften afsluiten met een mooi resultaat, maar een lekke band gooide roet in het eten. “Al na zo’n twee kilometer kreeg ik af te rekenen met een lekke band. Frustrerend natuurlijk. Om die tijd goed te maken, ben ik daarna iets te enthousiast geweest en over de limiet gegaan. Dat was fout. Ik ben compleet stilgevallen.”

Geen resultaat dus voor de renner van BMC. “Toen ik hoorde dat ik al een minuut achterstand had op de beste tijd, heb ik het laten schieten”, geeft hij toe, “ik kwam niet naar hier voor een plek in de top 30. Alles moest mee zitten voor een top vijf en dan heb je die pech. Dit is balen. Ik moet dit nu van me afzetten en het vizier voluit op de wegrit van vrijdag richten.”

Uitslag:

1. Mikkel Bjerg (Denemarken)

2. Brandon McNulty (VS) +1’06”

3. Corentin Ermenault (Frankrijk) 1’18”

4. Tom Wirtgen (Luxemburg) +1’18”

5. Callum Scotson (Australië) +1’21”

6. Senne Leysen +1’21”

7. Kasper Asgreen (Denemarken) +1’30”

8. Edoardo Affini (Italië) +1’35”

9. Neilson Powless (VS) +1’37”

10. Scott Davies (Gbr) +1’43”

...

49. Nathan Van Hooydonck +6’00”

Rampdag voor Van Hooydonck op WK tijdrijden voor beloften, Leysen vijf seconden te laat voor brons
Senne Leysen eindigde als zesde. Foto: BELGA
Rampdag voor Van Hooydonck op WK tijdrijden voor beloften, Leysen vijf seconden te laat voor brons
Senne Leysen Foto: hc
Rampdag voor Van Hooydonck op WK tijdrijden voor beloften, Leysen vijf seconden te laat voor brons
Nathan Van Hooydonck Foto: hc