Wat deden mensen vroeger met hun vrije tijd? Fitnessen, zo blijkt uit deze beelden van het Gentse Huis van Alijn. Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) gaat met debeeldcapsule.be op zoek naar de meest sprekende archiefbeelden voor onze vrijetijdsbesteding van de afgelopen eeuw. Dit fragment is alvast een uitstekend voorbeeld.

Op de website debeeldcapsule.be kan iedereen de tijdsbeelden selecteren die hij wil bewaren voor de toekomst. Nog tot 22 oktober kan iedereen tussen een vijftigtal fragmenten stemmen voor de meest iconische beelden van onze vrijetijdsbesteding. BV's Sam de Bruyn, Caroline Pauwels en Danira Boukhriss deden dit al: op de website delen ze hun beeldcapsule.

'Nooit eerder werd ons dagelijkse leven zo vaak vastgelegd in beeld en geluid als in de voorbije eeuw. Daarop terugkijken toont ons niet alleen hoeveel alles veranderd is. We zien ook hoeveel zaken nog steeds vanzelfsprekend hetzelfde zijn', aldus het VIAA. 'Vlaanderen beschikt over een rijkdom aan audiovisueel erfgoed. Ik vind het belangrijk om deze tijdloze beelden te bewaren voor volgende generaties en ze op een relevante en leuke manier in de kijker te zetten', aldus Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

De bekendmaking van de vijf beelden die samen de Beeldcapsule 2117 worden, gebeurt op de Unesco-werelddag van het audiovisueel erfgoed, op 27 oktober.