Meest gehate man van Amerika verkoopt mythisch album Wu-Tang Clan voor 1 miljoen dollar
Martin Shkreli Foto: REUTERS

Het enige exemplaar van een mythisch album van de Amerikaanse rappers van Wu-Tang-Clan is uiteindelijk voor iets meer dan een miljoen dollar geveild. De verkoper was de omstreden zakenman Martin Shkreli die het album louter als promostunt had gekocht.

Een fan van Wu-Tang Clan was Shkreli niet bepaald. Hij gaf aan dat hij zelf nog niet eens de moeite had genomen om het ene exemplaar te te beluisteren. En hij sloot ook niet uit dat hij het album, ‘Once Upon a Time in Shaolin’, zou vernietigen.

De verkoop via de website eBay eindigde vrijdag op exact 1.025.100 dollar. De 34-jarige Shkreli doet daarmee echter financieel een slechte zaak: hij kocht eind 2015 het kleinood voor 2 miljoen dollar.

Of het hem iets kan schelen is nog de vraag: hij vergaarde een fortuin mee door een medicijn voor hiv-patiënten vijftig keer duurder te maken. De prijsverhoging van 13,5 naar 750 euro per pil leverde hem de koosnaam ‘meest gehate man van Amerika’ op.

Clinton

‘Once Upon a Time in Shaolin’ werd bewaard in een kluis in Marokko tot het album in 2015 door de Wu-Tang Clan werd geveild. Volgens de clausules van de verkoop mag de muziek niet gecommercialiseerd worden voor 2103.

Wel mag de eigenaar de songs gratis delen. Zo loste Shkreli enkele flarden na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Ook een bewuste zet: Shkreli had het zwaar aan de stok met Hillary Clinton, die als verkiezingsbelofte had gesteld dat ze te dure farmabedrijven zou aanpakken.

Cel

Maar tegenwoordig gaat het de man minder voor de wind. Vorige maand werd hij veroordeeld voor beursfraude, hij riskeert tot 20 jaar cel. Sindsdien was hij vrij op borg, maar die borg werd de voorbije dagen ingetrokken.

Hij zit sinds deze week opnieuw vast omdat hij via Facebook 5.000 dollar uitloofde voor diegene die hem een haarlok van Hillary Clinton kan bezorgen.