Songwriter en drummer Grant Hart van de Amerikaanse band Hüsker Dü is op 56-jarige leeftijd aan een slepende ziekte overleden.

De groep werd in 1979 in Minnesota opgericht door Hart, gitarist Bob Mould en bassist Greg Norton.

Op zijn Facebookpagina huldigt Mould zijn overleden ex-collega als ‘een begaafd beeldend kunstenaar, een wonderbaarlijke verhalenverteller en een beangstigend getalenteerd muzikant’.

Bij de post zette hij twee foto’s: een van de begindagen van de band en een recente.

In de jaren tachtig stuurde de band de rockscène mee in een nieuwe richting. Handelsmerk was een toen nog revolutionaire vermenging van rock en punk, een sound die in de jaren ‘90 mainstream werd en als voorbeeld gold voor grungegroepen zoals Nirvana en The Pixies.

Hüsker Dü bracht op zes albums uit in minder dan zes jaar, waaronder Zen Arcade in 1984. Dat behoorlijk experimentele album introduceerde de band bij een groter publiek. In januari 1988 viel de band uit elkaar. Hart en Mould hadden vaak meningsverschillen over de richting die de band moest uitgaan, en ook de heroïneverslaving van Hart deed de spanningen oplopen.

Na de break-up bleef Grant Hart muziek maken. Hij richtte verschillende nieuwe bands op en bracht ook solowerk uit. In 2013 kwam zijn laatste album ‘The argument’ uit. ‘Nonchalant, maar ook vindingrijk en fraai schipperend tussen recepten, kitsch en trouvailles’, schreef onze recensent toen.

In november komt een ‘Savage Young Du’ uit, een compilatiealbum met het vroege werk van Hüsker Dü.