Hoe ziet het ideale slachthuis er uit?
Themabeeld Foto: mye

Diervriendelijk slachten, kan dat wel? De Amerikaanse zoöloge Temple Grandin heeft een werkwijze ontwikkeld om net dat te doen. Slager Hendrik Dierendonck gelooft in haar methode, en wil zich inzetten voor de goede verzorging van dieren.

Het nieuws over de mishandeling van de koeien in het slachthuis van Izegem kwam bij Hendrik Dierendonck, eigenaar van slagerij Dierendonck, hard aan. ‘Ik merk het dagelijks: het kost geld om een visionair te zijn en om ambachtelijk te werken’, schrijft hij in een opiniestuk in De Standaard. Hij legt uit hoe de autistische Grandin een nieuw concept ontwikkelde: diervriendelijk slachten.

‘Ik eet zelf vlees en wil dat niet opgeven’, zegt Grandin in een instructievideo. ‘Voor iedereen die van vlees houdt, leg ik hier uit hoe een groot slachthuis met een hoge standaard van dierenwelzijn werkt.’

Dierendonck schrijft dat de vleesindustrie zich eerst verzette tegen haar methode. Zodra ze merkten dat haar systeem het dierenwelzijn verhoogde, wat de kwaliteit van zowel vee als vlees ten goede kwam én de kosten drukte, zijn ze er allemaal mee begonnen.

‘Ik ben blij dat deze video gemaakt wordt, want je ziet overal undercover beelden van slachthuizen die dieren mishandelen. Ik zal uitleggen hoe men in slachthuizen dieren wel humaan kan behandelen’, zegt Grandin.

‘Humane behandeling’

De belangrijkste leidraad in de methode van Grandin is: ‘kalme dieren die humaan behandeld worden’. De video begint bij de aankomst van de dieren: ook daar moeten ze kalm zijn en dat moet voorkomen worden dat ze vallen. Daarom is een aangepaste vloer noodzakelijk.

‘Het vee moet nog kunnen bewegen in de hokken, vul ze maar voor driekwart zodat je plaats hebt om de dieren op te halen’, zegt Grandin. ‘Vervoer het vee ook in kleine groepen.’

Volgens Grandin is het ook belangrijk om hoge muren te bouwen in het slachthuis, zodat de dieren niet zien wat er aan de hand is. ‘Dieren willen altijd terug van waar we vandaan komen. Daarom zijn de gangen gebogen. Zo zien ze ook niet wat er op het einde gebeurt.’ Dieren willen naar een lichtere plaats gaan, dus volgens Grandin is het ook opportuun om een licht aan de ingang van het slachthuis te installeren.

De dieren worden dan met een boutpistool geveld, zodat hun brein niet meer werkt. Het dier zal wel nog spastische bewegingen vertonen, maar dat zijn reflexen.

‘Een hoge standaard voor dierenwelzijn is gewoon de juiste manier van handelen’, besluit Grandin.