Werknemers Ryanair België kunnen zich tot Belgische rechter wenden
Cabinepersoneel van Ryanair valt niet automatisch onder het Ierse recht. Foto: im

Cabinepersoneel van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair die ons land als ‘thuisbasis’ hebben, hoeven bij een geschil niet per se naar een Ierse rechtbank te stappen, zegt het Europees Hof van Justitie.

Zes Belgische, Spaanse en Portugese stewards en stewardessen van Ryanair stapten in 2011 naar een Belgische rechtbank in een arbeidsgeschil met de Ierse luchtvaartmaatschappij. Volgens hen zijn de Belgische rechtbanken bevoegd en is het Belgische recht van toepassing in hun arbeidsgeschil met Ryanair. Het Europees Hof van Justitie geeft hen nu gelijk.

Alle arbeidsovereenkomsten van het cabinepersoneel waren opgesteld in het Engels en vielen onder het Iers arbeidsrecht. Maar in de contracten stond de luchthaven van Charleroi als hun ‘thuisbasis’. Daarom stapten de stewards en stewardessen naar de rechtbank, die de vraag doorschoof naar het Hof van Justitie.

In zijn arrest van vandaag antwoordt het Hof dat in geschillen over hun arbeidsovereenkomst, leden van het boordpersoneel zich kunnen wenden tot de rechter van de plaats van waaruit zij het belangrijkste deel van hun verplichtingen tegenover hun werkgever vervullen. De nationale rechter moet die plaats bepalen aan de hand van alle relevante omstandigheden. De ‘thuisbasis’ van de werknemer vormt daarbij een belangrijke aanwijzing.