Akkoord tussen directie en vakbond bij Volvo Cars Gent
Themabeeld. Foto: BELGA

De vakbonden en directie bij Volvo Cars Gent hebben vannacht een akkoord bereikt. De inhoud moet nog worden voorgelegd aan het personeel. De werknemers moeten later vandaag stemmen.

Dinsdag legde een deel van de arbeiders het werk neer om te protesteren tegen de werkdruk. Na twee dagen van werkonderbreking beslisten vakbonden en werknemers om officieel te staken.

Vakbonden en directie zaten gisteren de hele dag bijeen maar konden het vertrouwen van de werknemers nog niet herstellen. Dinsdag was er al een akkoord tussen de vakbonden en de directie, maar ze werden teruggefloten door de werknemers.

Overschakeling naar nieuw model
De aanleiding voor het conflict is de nieuwe werkverdeling in de fabriek. Onlangs is de laatste XC60 van de band gerold, in het najaar mag Volvo Gent aan een nieuw model, de XC40, beginnen.

‘In de tussentijd hebben we een lagere productie en dus werken we aan een nieuwe balans, waarbij mensen andere taken en andere instructies krijgen’, zegt woordvoerder Mark De Mey. ‘Zo krijgen ze 67 in plaats van 57 seconden voor een werkcyclus. In die tijd moeten ze wel andere taken uitvoeren. Dat is allemaal op papier gezet door ingenieurs, maar moet nu in de praktijk gebracht worden. Het is normaal dat je dan veel feedback krijgt en moet bijsturen.’

Interimkrachten

Het helpt ook niet dat er 250 interimkrachten geen nieuw contract krijgen, vinden de vakbonden. Daardoor is er niet altijd tijd voor de nodige opleidingen om het personeel de nieuwe taken aan te leren. ‘Dat alles leidde tot sociale actie’, aldus De Mey.

Volgens de liberale vakbond klagen de werknemers over ‘een enorme werkdruk’ en ‘niet nagekomen beloftes uit het verleden’.

De stakingen zijn kwalijk voor de reputatie van de Gentse fabriek, maar voorlopig zijn er geen onmiddellijke gevolgen. ‘De Zweedse directie en de Chinese eigenaar zijn uiteraard op het hoogte’, zegt De Mey. ‘Maar ik heb van die kant nog geen commentaar gehoord.’ Bij Volvo Cars Gent wordt niet vaak gestaakt. De laatste staking was in 1979.