Parijs organiseert Olympische Spelen in 2024
Foto: REUTERS

De leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben woensdag de organisatie van de Olympische Spelen van 2024 officieel aan Parijs toegekend tijdens het 131e IOC-congres in de Peruaanse hoofdstad Lima. Los Angeles is zoals verwacht de gaststad van de Spelen in 2028. “Dit is een historische dag, een dag vol vreugde”, verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach.

In juli werd over de toekenning van de Spelen 2024 en 2028 al een akkoord gesloten tijdens een buitengewone vergadering van het IOC in het Zwitserse Lausanne. Parijs en Los Angeles stelden zich allebei kandidaat voor de Spelen van 2024. Na het afhaken van Boston, Boedapest, Hamburg en Rome besliste het IOC, dat beide kandidaat-gaststeden zeer geschikt vond, om zowel Parijs als Los Angeles in de nabije toekomst de Spelen te laten organiseren. LA stemde ermee in om vier jaar te wachten nadat het met Parijs en het IOC tot een overeenkomst kwam. Die overeenkomst tussen drie partijen werd woensdag door de 84 aanwezige IOC-leden unaniem goedgekeurd.

“Dit is echt de win-win-winsituatie die we zochten”, stelde Bach. “Het is een fantastische dag, want met Los Angeles en Parijs hebben we twee grote steden en twee grote landen. Je kan je moeilijk iets beter voorstellen. De stabiliteit van de Spelen verzekeren voor de komende elf jaar is buitengewoon. Deze twee projecten zitten boordevol passie en tonen dat ze de olympische beweging genegen zijn. Ik kan niet gelukkiger zijn dan vandaag.”

Parijs en Los Angeles waren al twee keer eerder gaststad. Parijs mocht de Spelen in 1900 en 1924 ontvangen, Los Angeles in 1932 en 1984. In 2020 vinden de Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio plaats.

Parijs organiseert Olympische Spelen in 2024
Foto: AP
Parijs organiseert Olympische Spelen in 2024
Foto: AFP
Parijs organiseert Olympische Spelen in 2024
Foto: AFP