Onderzoeksrechter ‘Kiddy Watch’ trekt zich terug
Foto: atv

Het onderzoek naar een kinderverzorgster van de Antwerpse crèche Kiddy Watch, die verdacht wordt van kindermishandeling, wordt niet langer gevoerd onder leiding van onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe.

De advocaat van een van de burgerlijke partijen had vorige week een wrakingsverzoek tegen hem ingediend en Van Cauwenberghe besliste daarop om zich terug te trekken.

Aanleiding voor het wrakingsverzoek was zijn interview in het weekblad Humo van 5 september, waarin hij onder meer vertelde wat de kinderverzorgster aan hem gezegd had tijdens het verhoor. Advocaat Walter Damen, die voor een burgerlijke partij in dat dossier optreedt, meende dat hij daarmee het geheim van het onderzoek had geschonden en diende een verzoek tot wraking in.

‘De onderzoeksrechter heeft beslist om daarin te berusten. Het onderzoek werd intussen aan een andere onderzoeksrechter toevertrouwd’, zegt persrechter Roland Cassiers.

De rechtbank

Damen was eerder al naar de rechtbank gestapt om de uitzending van de eerste aflevering van het Vier-programma ‘De Rechtbank’ tegen te houden. Daarin zou het verhoor van de kinderverzorgster getoond worden. De onderzoeksrechter had de uitzending daarvoor nog verdedigd door te stellen dat het geheim van het onderzoek al geschonden was, toen de camerabeelden uit de crèche naar de pers werden gelekt. In onderling overleg met de zender en de makers van het programma werd uiteindelijk beslist om de zaak niet meer uit te zenden.