NY Times: WADA gaat 95 Russische sporters vrijpleiten
De Russische hoogspringster Lasitskene is één van de Russische sportsters die onder de neutrale vlag mag sporten Foto: AP

Het Wereldantidopingagentschap WADA zal binnenkort de namen zuiveren van 95 Russische atleten die worden genoemd in het onderzoek naar grootschalig dopinggebruik in Rusland. Dat schrijft The New York Times op basis van een intern document van het WADA dat de Amerikaanse krant kon inkijken.

Het WADA heeft tot dusver een onderzoek gevoerd naar 96 Russische atleten die worden geciteerd in het beruchte rapport van de Canadese jurist Richard McLaren. Die legde in november 2015 een grootschalig en georganiseerd dopingnetwerk in Rusland bloot. Goed een jaar later, in december 2016, publiceerde McLaren het tweede deel van zijn rapport waarin hij de namen van ruim 1.000 Russische sporters noemde.

In het interne document zegt Olivier Niggli, de algemeen directeur van het WADA, dat er onvoldoende bewijs is om de Russische sporters te veroordelen. “De bewijzen die voorhanden zijn, volstaan niet om een inbreuk op de dopingregels door deze 95 atleten hard te maken”, klinkt het.

Wie de 96 sporters zijn, is niet bekend.