Scholieren kosten de overheid 132.000 euro
Foto: ID/ photo agency
Volgens een overzichtsrapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) geeft de overheid 132.000 euro per kind uit gedurende de lagere en middelbare schoolcarrière. Maar dat geld vloeit vooral naar de lonen van leerkrachten.

Frappant is dat 87 procent van de uitgaven in onderwijsinstellingen naar de lonen van leerkrachten en andere werknemers gaan. Het resterende budget dient om alle andere kosten te dragen. Er blijft dus niet veel over om nieuwe boeken, en ander educatief materiaal aan te schaffen. 

 

Toch stelt de Oeso dat het onderwijs in België gezond is. Met 132.000 euro geeft onze samenleving een pak meer uit dan andere landen om een kind van zes tot achttien jaar naar school te laten gaan. Het Oeso-gemiddelde ligt op 103.000 euro. Van onze directe buurlanden doen enkel de Luxemburgers het beter. Zij geven bijna 234.000 euro per kind uit.

 

Dat geld komt bovendien grotendeels van de staat. In België draagt de private sector slechts 4 procent bij aan het schoolbudget. In Frankrijk ligt dit gemiddeld op 12 procent over de graden heen. Het Franse tertiaire onderwijs krijgt zelfs 19 procent van het budget uit privéhanden. 

Het belang van deze cijfers wordt aangetoond door te kijken naar het verband tussen budget beschikbaar per student en het leesniveau, gemeten door de PISA-test. Landen die meer uitgeven, zullen algemeen bekeken ook sterkere studenten opleveren.