Grote namen naast debutanten op shortlist Man Booker Prize
Paul Auster. Foto: EPA-EFE

Op de shortlist van de Man Booker Prize staan grote namen naast enkele debutanten. Wie de 50.000 pond in de wacht sleept, weten we op 17 oktober.

Op de shortlist van de prestigieuze Angelsaksische literatuurprijs staan zes namen. Naast de literaire zwaargewichten Paul Auster, George Saunders en Ali Smith staan de 29-jarige Britse debutant Fiona Mozley en de Amerikaanse debutant Emily Fridlund.

De shortlist:

  • 4321 van Paul Auster (VS)
  • History of Wolves van Emily Fridlund (VS)
  • Exit West van Mohsin Hamid (VK-Pakistan)
  • Elmet van Fiona Mozley (VK)
  • Lincoln in the Bardo van George Saunders (VS)
  • Autumn van Ali Smith (VK)

Ali Smith heeft de shortlist voor de vierde keer gehaald met Autumn. Haar roman over Groot-Brittannië na het EU-referendum is het eerste van vier boeken over de seizoenen. In Exit west kruist de Pakistaans-Britse auteur Mohsin Hamid een oorlogsroman met sciencefiction waarin geliefden via wormgaten naar het westen kunnen ontsnappen.

Niet iedereen is enthousiast met de selectie van Paul Auster. Daarin verkent hij vier mogelijke levenspaden voor Archie Ferguson, zoon van een fotografe en een verkoper van huishoudapparaten. Zijn roman is met gemengde reacties onthaald (Lees hier onze recensie).

Opmerkelijk is dat The underground railroad van Colson Whitehead uit de boot is gevallen. Zijn boek over een slavin die ontsnapt uit een plantage stond eind 2016 in zowat alle favorietenlijstjes. De Amerikaanse auteur won daarmee onder meer al de Amerikaanse National Book Award for fiction en de Pulitzer Prize. Ook Arundhati Roy, Sebastian Barry en Zadie Smith haalden de shortlist niet.

Sinds 2014 komen ook Amerikaanse boeken in aanmerking voor de prijs. Paul Beatty’s The Sellout (De verrader) was vorig jaar de eerste Amerikaanse winnaar.