'Er is maar één manier om te zorgen dat er geen dieren moesten lijden: door ze niet op te eten'
Clara Cleymans Foto: Jan Van der Perre
Onder meer Veerle Baetens, Wannes Cappelle en Erika Van Tielen scharen zich achter een campagne om mensen meer vegetarisch te doen eten. Dat doen ze naar aanleiding van de vreselijke beelden uit een slachthuis in Izegem.

'Niet in onze naam', zo titelde EVA vzw een open brief die het liet ondertekenen door een aantal BV’s. Daarin vragen ze om meer vegetarisch te eten omdat blijkt dat nog steeds niet gegarandeerd kan worden dat dieren in onze slachthuizen niet onnodig lijden voor de vleesproductie. 'Je voelt je beter bij de gedachte dat je niet meer meedoet aan een systeem waarin er op een vreselijke manier met dieren wordt omgegaan', klinkt het.

 

De brief werd ondertekend door muzikant Wannes Cappelle, acteur Dimitri Leue, actrice Veerle Baetens, fotografe Lieve Blancquaert, hoogleraar wijsbegeerte Johan Braeckman, actrice Ann Ceurvels, lingerie-ontwerpster Murielle Scherre, presentatrice Erika Van Tielen, presentatrice Martine Prenen en actrice Clara Cleymans.

 

Lees hier de volledige brief:

Enkele maanden geleden werden wij geconfronteerd met de vreselijke beelden uit het varkensslachthuis in Tielt. Iedereen die die beelden heeft gezien zal beamen dat die heel hard binnen kwamen. Er werd ons verzekerd dat er strenge maatregelen genomen werden om de wantoestanden tegen te gaan.

Terwijl vanuit Tielt het nieuws kwam dat alles nu helemaal ok is en er trots opendeurdagen werden gehouden, zijn er nu opnieuw beelden vrijgegeven van Animal Rights over een ander slachthuis. Deze keer zijn het runderen en ligt het slachthuis in Izegem, maar de beelden zijn hetzelfde: dieren worden mishandeld, slecht verdoofd en lijden pijn.

Deze nieuwe beelden maken voor ons duidelijk dat het in Tielt niet over een uitzonderlijke situatie ging, maar dat dierenleed inherent verbonden is aan onze grote honger naar vlees. We kunnen niet verwachten dat we elke dag een stuk vlees op ons bord kunnen leggen en er ondertussen vanuit gaan dat die dieren een gelukkig leven leiden en zachtjes inslapen in het slachthuis.

Wij zijn ervan overtuigd dat er maar één manier is om er zeker van te zijn dat er voor jouw maaltijd geen dieren hebben moeten lijden: door ze niet op te eten.

Dat klinkt misschien eerst wat beangstigend, want wat eet je dan wel nog? Maar wij hebben allemaal de keuze gemaakt om geen dieren meer te eten en die beslissing werkt bevrijdend. Je hoeft niet in te boeten aan smaak en genot, er zijn steeds meer plantaardige producten in de supermarkt, veel restaurants bieden veggie menu’s aan en je voelt je beter bij de gedachte dat je niet meer meedoet aan een systeem waarin er op een vreselijke manier met dieren wordt omgegaan.

Je hoeft ook niet van de ene dag op de andere je eetgewoonten volledig om te gooien. Je kan dit in stapjes doen en je laten begeleiden. Kijk bijvoorbeeld op de websites van organisaties zoals EVA, Bite Back, Animal Rights en BE Vegan. Je vindt er recepten, culinaire tips, publicaties en campagnes die je op weg kunnen helpen bij het verplantaardigen van je maaltijd.

Het is makkelijker dan je denkt, zelfs wij kunnen het.