Topbankier: ‘Handelaren die op bitcoins wedden zet ik op straat’
Jamie Dimon gelooft niet in bitcoins. Foto: rtr

Volgens Jamie Dimon, ceo van de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan, is de digitale munt ‘bedrog’ en zal het systeem ‘niet goed eindigen’.

De prijs van bitcoins ging de laatste weken door het dak. Sinds begin dit jaar is de waarde van de digitale munt al meer dan verviervoudigd, op 1 september was één bitcoin bijna 5.000 dollar waard. Maar niet iedereen is even enthousiast over de virtuele munt.

Mocht een handelaar van de Amerikaanse zakenbank JPMorgen Chase worden betrapt op het verhandelen van bitcoins, dan zet topman Jamie Dimon hem meteen op straat. Dat zei hij gisteren op een conferentie in New York. En daar heeft de bankier twee redenen voor: ‘Het is tegen onze huisregels en hij is dom. Beide zijn gevaarlijk.’

Erger dan tulpenbollen

Volgens Dimon is de bitcoin een bubbel die ‘erger is dan tulpenbollen’. Hij vergelijkt de steile prijsstijging van de digitale munt met die van tulpenbollen in het zeventiende-eeuwse Nederland. Toen stuwden speculanten de prijs van tulpenbollen naar ongekende hoogtes, waarna die helemaal ineenstortte.

Na de uitspraken van Dimon daalde de koers van bitcoins even met 2,7 procent, maar de koers herstelde zich snel.