‘Doel en Tihange te onveilig om actief te blijven’
Foto: REUTERS

Moet de levensduur van de kernreactoren in Doel en Tihange verlengd worden? Die vraag is al vele jaren een twistpunt in onze politiek. De conclusie van een erg alarmerend rapport van wetenschappers van de KU Leuven is dat een verlenging geen bijster goed idee is.

In het Energiepact dat de politieke partijen sloten, staat bepaald dat er in 2025 een kernuitstap komt in ons land. Dat betekent dat de kernreactoren in Doel en Tihange vanaf dan niet langer gebruikt zullen worden. Maar zo ver is het nog lang niet, want de discussie in de politiek blijft duren. Het zou dus best kunnen dat de reactoren nog tot na 2025 actief zullen blijven.

Maar is dat wel een goed idee? Uit een nieuw rapport van drie professoren van de Katholieke Universiteit Leuven blijkt dat de kernuitstap noodzakelijk is, zeker voor Doel 3 en Tihange 2. René Boonen, Jan Peirs en Walter Bogaerts zijn nochtans voorstanders van nucleaire energie, maar alleen als die wordt geproduceerd in alle veiligheid. De kernreactoren zijn in te slechte staat om veilig te zijn.

Het voornaamste probleem zijn de scheurtjes in de wand van de reactoren. Het FANC en Electrabel zijn die het gevolg van een fabricagefout, maar daar hebben de professoren geen oren naar. Ze zeggen dat er actie ondernomen moet worden voor het te laat is. 'U kunt de stabiliteit van de scheurtjes in de muren van de tanks van de reactoren niet garanderen', staat in het rapport volgens RTBF, dat het document kon inkijken.

FANC-directeur Jan Bens is niet onder de indruk van het onderzoek. 'Er zijn andere deskundigen die precies het tegenovergestelde zeggen', zegt Bens bij RTBF. 'We hebben de scheuren geanalyseerd en er is geen aanleiding om de centrales stil te leggen.'