Zestien miljoen mensen in Florida en Georgia zonder stroom
Foto: Photo News
In de Amerikaanse staat Florida zitten na de doortocht van orkaan Irma vijftien miljoen mensen zonder elektriciteit, in buurstaat Georgia zijn dat er bijna één miljoen. Het zal wellicht nog weken duren eer de elektriciteit volledig hersteld is.

Terwijl de orkaan Irma is verder getrokken naar Georgia en Alabama, meet Florida de schade op. ‘Het is vernietigend geweest’, aldus een gouverneur Rick Scott van Florida, nadat hij over de zwaar getroffen eilanden van de Florida Keys was gevlogen. ‘Het was verschrikkelijk wat we hebben gezien. ’

Irma trok over de Florida Keys als een orkaan van categorie 4. De verschillende bruggen die de eilanden verbinden moeten nu eerst op hun stabiliteit worden gecontroleerd vooraleer ze worden vrijgegeven.

Op de archipel Florida Keys vernielde Irma een vierde van de huizen, zo luidt een eerste schatting van het federaal bureau voor rampenbestrijding (Fema). 'De eerste schattingen (...) tonen aan dat 25 procent van de huizen in Keys vernield zijn en 60 procent beschadigd', zei Fema-hoofd Brock Long. 'Over het algemeen werden alle huizen in Keys op de één of andere manier getroffen', voegde hij daar aan toe.

Weken zonder stroom

Naar schatting vijftien miljoen inwoners van de staat Florida zitten nog altijd zonder stroom. Wellicht duurt het nog enkele weken eer de elektriciteit volledig is hersteld.

Voor het Departement Binnenlandse Veiligheid is het herstellen van de stroomvoorziening prioritair, nu de regio bekomt van de doortocht van de allesvernietigende orkaan. 'Ik vraag iedereen om geduld te hebben, dit gaat tijd nodig hebben', zei Christopher Krebs van het ministerie dinsdag. 'In sommige gevallen zal het om heropbouw gaan.'
 

Verzekeraar AIR Worldwide schat de schade in Florida tussen de twintig en veertig miljard dollar. Dat is minder dan de vijftig miljard dollar waarvan eerder werd uitgegaan. Ook het feit dat Irma de miljoenenstad Miami spaarde, drukte de omvang van de schade.