Fotograaf mag dan toch geld vragen voor aap-selfie
Foto: David Slater

De Britse fotograaf David Slater en dierenrechtenorganisatie zijn na een juridische strijd van twee jaar eindelijk tot een overeenkomst gekomen rond de auteursrechten van een beroemde aap-selfie uit 2011.

Slater trok in 2011 naar Indonesië om beelden te schieten van de fotogenieke kuifmakaken. Hij gaf enkele apen ook doelbewust de kans om met zijn fototoestel te spelen en dat resulteerde in een paar schitterende foto’s die een aap van zichzelf maakte, en daarbij grijnzend in de lens kijkt.

De beelden werden gretig opgepikt, maar niet alle websites vonden dat ze Slater moesten vergoeden, aangezien hij de foto’s niet zelf had genomen. Dierenrechtenorganisatie Peta spande een proces aan tegen Slater om te laten vastleggen dat het copyright niet aan hem, maar aan de aap Naruto toebehoort.

Peta haalde het niet, want de rechter oordeelde in 2016 dat dieren volgens de geldende wetgeving geen copyright kunnen claimen – het zijn nu eenmaal dieren, aldus de rechter. Maar daar liet Peta het niet bij zitten en de organisatie ging in beroep tegen die uitspraak.

Het hof van beroep in Californië moet zich echter niet langer uitspreken over de zaak, want beide partijen zijn inmiddels tot een schikking gekomen. Slater gaat ermee akkoord om 25 procent van de opbrengsten van de foto te doneren aan liefdadigheidsprojecten voor de bedreigde apensoort.

Peta hoopt weliswaar dat deze zaak een internationale discussie over de uitbreiding van auteursrechten in gang zet.