Vaarwel ‘verstikkende controles’ en buitenlandse centen, aldus Tsipras
Foto: REUTERS

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft aan de bevolking beloofd dat Griekenland in 2018 niet meer afhankelijk zal zijn van internationale financiële steun.

Tsipras sprak op de opening van de jaarlijkse internationale handelsbeurs in Thessaloniki. De premier van de linkse regering onder leiding van Syriza herhaalde opnieuw zijn boodschap die hij in mei al verspreidde, namelijk dat Griekenland ‘na acht jaar zonder steunpakketten en de verstikkende controle’ zal verder kunnen. ‘Dat is ons doel’, aldus Tsipras. Het huidige pakket steunmaatregelen bedraagt 86 miljard euro en verloopt volgend jaar.

Sinds 2010 kreeg Griekenland al ongeveer 260 miljard euro aan steun uit de eurozone en het Internationale Monetaire Fonds (IMF). In ruil moesten de verschillende Griekse regeringen drastisch besparen. Dat is ten koste gegaan van tienduizenden jobs. De werkloosheid in Griekenland bedroeg in juni van dit jaar nog 21,2 procent.

Maar de verwachtingen zijn dat de Griekse economie in 2018 met 2 procent zal aantrekken. Tsipras hoopt die economische groei aan te wenden om de tewerkstelling te bevorderen en de braindrain tegen te gaan. De Griekse premier wil dit doen door subsidies uit te trekken voor bedrijven die jonge werknemers aannemen.