Steeds meer 65-plussers voor de klas: vakbond slaat alarm
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) Foto: Belga

De komende schooljaren zijn er telkens zesduizend extra leerkrachten nodig. Leraren op pensioengerechtigde leeftijd helpen nu al een handje mee.

Vorig schooljaar waren er 350 leerkrachten ouder dan 65 jaar die ervoor kozen voor de klas te staan. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover vijf jaar geleden. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

In de gedetailleerde cijfers vallen drie pieken op: vooral in het basisonderwijs is zo’n verlengd verblijf populair, in de provincie Antwerpen zijn de meeste gegadigden te vinden en het zijn vooral mannen die hun pensioen nog wat uitstellen.

Dat is officieel mogelijk sinds september 2012. Op vraag van de leraar of lerares in kwestie en met toestemming van de school kan een 65-plusser een jaar langer in dienst blijven. De verlenging moet elk jaar opnieuw aangevraagd worden.

‘Vroeger moesten leerkrachten definitief met pensioen op het einde van het schooljaar waarin ze 65 werden’, zegt Crevits. ‘Die verdubbeling in de cijfers in vijf jaar tijd is goed om te zien. Het toont hun engagement en het is goed voor de betrokken school en de leerkracht zelf. Het is dus iets dat we moeten toejuichen.’

Alarmsignaal

Zeker omdat er een groot lerarentekort dreigt de komende jaren. Ieder jaar zouden er zesduizend leraren bij moeten komen.

De christelijke vakbond COC spreekt eerder van een alarmsignaal. ‘Het wordt almaar duidelijker dat ernstig investeren in de loopbaan van de leraar nodig is: 65-plussers kunnen het structureel tekort aan leraren niet opvangen, dat is een lapmiddel’, zegt ­secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven.

‘Meestal gaat het om leraren die vol enthousiasme scholen willen depanneren. Maar het tekort moet worden opgelost door het beroep weer aantrekkelijker te maken: ik denk aan de verloning en andere arbeidsvoorwaarden, maar ook aan de maatschappelijke waardering. We hebben nood aan jonge nieuwe krachten en zij-instromers.’

Van Kerkhoven benadrukt ook de grote uitdagingen waarvoor leerkrachten staan: het M-decreet – dat meer inclusie mogelijk maakt –, grote klassen, een versnipperde opdracht, een grote planlast. ‘We kijken uit naar financiële engagementen van de Vlaamse regering.’