Waarom pop en rock saai worden, politici hun mening zelden bijstellen en meisjes moeten stoppen met voorzichtig te zijn
De echte rock-’n-roll-spirit zit tegenwoordig in hiphop, jazz en wereldmuziek, en dat uit zich in de programmering van de AB. Met onder andere Taxiwars, Brzzvll en De Beren Gieren (foto) passeert zowat de hele beau monde van de Belgische jazz er de revue.
Het was de week waarin meerdere keren, door verschillende leidende politici, plechtig de belofte is uitgesproken dat niemand minder pensioen zal krijgen. Gelukkig schreven we ook realistische artikels.

1.

‘Pop en rock zijn klef en saai geworden. De echte rock-’n-roll-spirit en de experimenteerdrang zitten tegenwoordig in hiphop, jazz en wereldmuziek.’ Artistiek directeur van de AB Kurt Overbergh beschrijft welke revolutie zich in de muziekscène voltrekt.

2.

‘Ik geef toe: militairen op straat zijn echt nuttig’, zei de nieuwe PS-burgemeester van Brussel Philippe Close woensdag. Ziedaar een zeldzaam voorbeeld van een politicus die openlijk zijn mening bijstelt. Maar waarom gebeurt dat zo weinig? Omdat politici overtuigd blijven van hun eigen gelijk, zeker wanneer ze geconfronteerd worden met objectieve feiten die hen tegenspreken, toont een Deense studie.

3.

Het komt wellicht niet meer goed met diesel. Op de weg, en niet in het laboratorium, zijn ook de schoonste nieuwe dieselmotoren veel vervuilender dan wettelijk toegestaan. Dat dit bericht diep in de krant stond, zegt veel over onze gewenning aan slecht dieselnieuws. Toch maar even lezen, dit stuk.

4.

‘Er is evenveel pijn en verdriet in de wereld als geluk, dus waarom zouden we het alleen over dat laatste hebben’, vraagt zangeres Selah Sue in het eerste interview sinds de geboorte van haar zoon Seth. Selah Sue is meter van Te Gek!?. In Vlaanderen beroven bijna drie mensen per dag zich van het leven. Een veelvoud daarvan onderneemt een poging. Praten helpt, vindt Te Gek!?. Veerle Beel praatte de voorbije dagen met mensen die het lastig hebben of hadden. Elke dag publiceerde ze een gesprek, open, nuchter, zonder drama en zonder pose. Prachtige journalistiek.

5.

Zelden was de timing van een artikel scherper dan bij het stuk dat binnenlandredacteur Jef Poppelmonde donderdag publiceerde. ‘Mogen we in de toekomst vaker zinkgaten verwachten’, vroeg hij zich retorisch af. Enkele uren na publicatie was het al prijs.

6.

Duitsland heeft Frankrijk onttroond als het land van melk en honing. Lage werkloosheid, flinke begrotingsoverschotten, een bloeiende economie. Helaas is dat niet de hele werkelijkheid. Chef buitenland Karin De Ruyter reisde in de aanloop naar de Duitse verkiezingen naar plekken waar de werkloosheid piekt, de industrie teloorgaat, bruggen in duigen vallen en scholen verkommeren. Omdat de werkelijkheid achter de cijfers belangrijk is om de Duitsers te begrijpen.

7.

De reële lonen stijgen in Europa, maar de koopkracht van Belgische werknemers daalt licht. Die trend bestaat al sinds 2009, en het verlies dikt aan. Werknemers merken dus niet veel van de opleving van de economie. Deze bevindingen staan haaks op wat de regering vertelt. Het inkomen uit vermogen stijgt wel.

8.

Welk advies geef je mee aan je elfjarige dochter die straks met nare gevolgen van haar prille sensualiteit wordt geconfronteerd? Prent je haar in het hoofd dat ze altijd voorzichtig moet zijn? Maar waarom blijven aanvaarden dat jonge vrouwen het er gewoon bij moeten blijven nemen, de intimidatie van viezeriken, hun handen die grijpen, hun macht waar ze graag misbruik van maken? Mediaredactrice Valerie Droeven schrijft een vlammende brief aan haar dochter.

9.

Schrijven over dieren doen we natuurlijk om de mensheid een spiegel voor te houden. Zoals in dit korte maar leerrijke artikel op de wetenschapspagina’s: onderschat nooit de valsspelers.

10.

Het is klinkklare nonsens en gewoon grof. Gwendolyn Rutten brak deze week het record volharden in de boosheid. Toch doet Bart Dobbelaere een grootmoedige, ja edele poging om haar en andere politici, sportlui, journalisten en onzinplegers te begrijpen.