Design September in de hoofdstad: vijf tips

Dol op design? Trek dan maar een grote streep door alle afspraken: Brussel is de plek waar je moet zijn. Nog de hele maand heeft Design September er een prikkelend aanbod van ruim honderd lezingen, tentoonstellingen, atelierbezoeken en workshops. Wij maakten van ons hart een steen en kozen er vijf uit.

Surrealistische tapijten

De Zwitserse textielontwerper Christoph Hefti is misschien geen bekende naam in de designwereld, in de mode is hij het des te meer. Ervaring deed hij op bij modeontwerpers als Jean Paul Gaultier en Dries Van Noten en hij ontwikkelde prints voor modehuizen als Lanvin, Balenciaga en Acne Studios. Zijn eigen werk is vrijer, speelser en surrealistischer. Voor de galerie Maniera ontwierp hij enkele kleurrijke tapijten waarop onder meer maskers en vallende citroenen te zien zijn. Hij maakt gebruik van verschillende knooptechnieken en van uiteenlopende soorten garen.

Christoph Hefti , Bats, falling/Hands, catching, tot en met 10 november bij Maniera, Justitieplein 27, 1000 Brussel

Design September in de hoofdstad: vijf tips

Leve de jaren 1980

Als we iets moeten onthouden uit het design van de jaren 1980, dan is het wel de befaamde Memphis-beweging. De Italiaanse groep werd opgericht door architect en ontwerper Ettore Sottsass, die het design een nieuw en radicaal leven wilde inblazen. Hij trok grote namen aan als Andrea Branzi, Nathalie du Pasquier en Michele de Lucchi. Geïnspireerd door de popart en futuristische thema’s gingen ze aan de slag met kleuren en bijzondere vormen. Het Italiaanse cultureel centrum in Brussel haalt een zestigtal objecten van Ettore Sottsass vanonder het stof en toont prachtig aardewerk en porselein van de Italiaanse grootmeester.

Ettore Sottsass, van 14 september tot en met 30 oktober in het Istituto Italiano di Cultura, Livornostraat 38, 1000 Brussel

Design September in de hoofdstad: vijf tips

Talent van eigen bodem

Nog geen bezoek gebracht aan het nieuwe gebouw van MAD Brussels, het centrum van mode en design? Dan is dit een uitgelezen kans. In het witte gebouw, dat werd ontworpen door architectenbureaus V+ en Rotor, kun je terecht voor de tentoonstelling Belgium is design. Die was eerder al te zien in april, tijdens de internationale meubelbeurs in Milaan. Tien Belgische ontwerpers creëerden, samen met tien fabrikanten uit eigen land, een nieuw object. Zo ging lichtontwerpster Nathalie Dewez in zee met het kristalbedrijf Val Saint Lambert om een nieuwe lamp in kristal te ontwerpen. Designer Julien Renault mocht de oude en iconische Kewlox-kast afstoffen en nieuw leven inblazen. Daarnaast is er ook een fototentoonstelling van de talentvolle fotografe Laetitia Bica te zien.

Belgium is Design, tot en met 8 oktober bij MAD Brussels, Nieuwe Graanmarkt 10, 1000 Brussel

Design September in de hoofdstad: vijf tips

Spaans buitenbeentje

Hij werkt met glas, papier-maché en rubber, en hij houdt van grote, organische, wilde vormen. De Spaanse ontwerper Nacho Carbonell is een buitenbeentje in de wereld van het hedendaagse design. Zijn hybride meubelstukken doen denken aan wilde dieren of nesten om in weg te kruipen. Tijdens Design September vindt zijn grillige wereld onderdak in het Victor Horta Museum.

Nacho Carbonell/Living Organisms, tot en met 8 oktober in het Horta Museum, Amerikastraat 25, 1050 Elsene

Design September in de hoofdstad: vijf tips

Inkt op mijn huid

Dat design vandaag meer omvat dan objecten, wordt duidelijk bij Recyclart. Het oude stationsgebouw wordt omgebouwd tot tatoeageshop. Tijdens het festival Tattoo and Ritual gaan vijf jonge kunstenaars aan de slag en geven ze tekst en uitleg bij hun werk. Onder hen Anna Work, Carlo Amen en Stephane Devidal. De Fransman Stephan Guillerme geeft een lezing over zijn onderzoek naar tribale tatoeagerituelen in India.

Tattoo and Ritual, van 12 tot en met 14 september bij Recyclart, Ursulinenstraat 25, 1000 Brussel

Naar aanleiding van Brussels Design September vindt u dit weekend in De Standaard Magazine ook een interview met ontwerper Michael Anastassiades en gingen we het universum van Ado Chale verkennen in zijn woning in Elsene.