Medeoprichter Yves Saint Laurent overleden
Foto: AP

De Franse zakenman Pierre Bergé is overleden. Hij was de voormalige zakenpartner en levensgezel van de Franse couturier Yves Saint Laurent. Bergé werd 86 jaar oud.

Pierre Bergé is vrijdagochtend na een lange ziekte overleden in zijn slaap, in zijn vakantiewoning in het Franse Saint-Remy-de- Provence, zo bericht de Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent. De Franse zakenman was niet alleen de levensgezel van de couturier, die in 2008 overleed, maar ook de sturende kracht achter het Franse modehuis.

Zonder Pierre Bergé, immers geen Yves Saint Laurent. Bergé kwam op 18-jarige leeftijd naar Parijs en belandde eerst in de kunstwereld. Eind jaren vijftig ontmoette hij de ambitieuze modeontwerper Yves Saint Laurent, met wie hij een liefdesrelatie startte.

Toen Saint Laurent na zijn passage bij Dior en zijn legerdienst begin jaren zestig zijn eigen modehuis uit de grond wilde stampen, stapte Bergé mee in het verhaal. Hij maakte het mogelijk dat Saint Laurent alleen maar moest ontwerpen en zich van de paperassen niets moest aantrekken.

Dankzij het succes van YSL werd Bergé een belangrijke figuur in de modewereld. In 1974 werd hij verkozen tot directeur van de Chambre syndicale des couturiers, de vakbond van modeontwerpers in Parijs, en in 1986 zette hij zijn schouders onder l’Institut Français de la Mode.

Bergé was ook een invloedrijke figuur in de strijd om homorechten en doneerde een groot deel van zijn fortuin aan aidsonderzoek. Daarnaast was hij ook een belangrijke steunpilaar voor de socialistische presidentskandidaten, te beginnen met François Mitterand. In 2017 sprak hij zijn steun uit voor de huidige president Emmanuel Macron.