Rusland wil brug brouwen naar Japan
Japans premier Shinzo Abe groet Russisch president Vladimir Poetin op de top in Vladivostok. Foto: AFP

Rusland wil in het uiterste oosten van het land een brug bouwen tussen het vasteland en Japan, via het eiland Sachalin. Dat kondigde president Vladimir Poetin donderdag aan op een economisch forum in Vladivostok. Volgens mediaberichten zou het om een spoorbrug gaan.

‘We willen een brug bouwen naar Sachalin en dan Sachalin verbinden met Hokkaido’, zei Poetin. Hokkaido is het noordelijke grote eiland van Japan, Sachalin een uitgerekt groot eiland voor het Russische vasteland. ‘Dit is een zaak van wereldomvang’, zei de president volgens persbureau Itar Tass. Het project moet de samenwerking bevorderen, klonk het nog.

De zuidelijke tip van Sachalin en het noordelijkste punt van Hoikkado liggen 43 kilometer van elkaar verwijderd in vogelvlucht.

Russisch verkeersminister Maksim Sokolov sprak van een investering van zowat 500 miljard roebel, omgerekend zo’n 7,3 miljard euro. Het project zou in de eerste helft van het komende decennium neergepoot worden. Naar schatting zou een handelscorridor van Rusland naar Japan via Sachalin goed zijn voor 40 miljoen ton aan goederen per jaar.

Het forum in Vladivostok moet Ruslands Verre Oosten aantrekkelijker maken voor de economie. Het forum in de belangrijke havenstad aan de Stille Oceaan, nabij China en Noord-Korea, geldt als de Siberische variant van het bekendere economisch forum van Sint-Petersburg.