Geens wil vaker huisverbod bij partnergeweld
Foto: Belga Image
Na klachten over huiselijk geweld mogen agressievelingen nog te vaak thuis blijven wonen. Nochtans mag het openbaar ministerie een tijdelijk huisverbod opleggen, maar de maatregel wordt amper toegepast.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat het parket te weinig gebruikmaakt van het tijdelijk huisverbod. Uit een evaluatie van het Steunpunt Openbaar Ministerie blijkt dat er vorig jaar­ ­94 huisverboden werden opgelegd, waarvan 74 in Limburg. Ook dit jaar spant Limburg voorlopig de kroon met 67 uitspraken, in de andere arrondissementen is het aantal op één hand te tellen.

‘Wij zijn een groot voorstander van een tijdelijk huisverbod’, zegt Veerle Cielen, Limburgs referentiemagistraat voor intrafamiliaal geweld. ‘We kunnen zo het signaal geven dat er een grens overschreden is, en een periode van rust inbouwen. Een huisverbod kan ook worden opgelegd voor er een misdrijf is gepleegd. Dreigend gevaar volstaat. Binnen de tien dagen moeten de partijen voor de familierechtbank verschijnen. In tussentijd kan de hulpverlening opstarten.’

Bemiddeling politie

Partnergeweld is al jaren een prioriteit voor justitie, maar het blijkt een moeilijk uitroeibaar probleem. Elke dag worden ongeveer 100 klachten ingediend. Het huisverbod moet de explosieve situatie ontmijnen door de bron van het gevaar tien dagen weg te halen. En zo moet het slachtoffer zelf het huis niet ontvluchten.

Volgens het rapport kiezen magistraten nu vaak voor zwaardere straffen – een aanhouding vragen via de onderzoeksrechter – of lichtere oplossingen – de politie vragen om te bemiddelen. Die laatste steunt de vraag naar meer huisverboden omdat ze niet de tijd of de middelen heeft om te bemiddelen. Geens bekijkt nu hoe hij de maatregel kan promoten.

Een goede zaak vindt Anne Groenen, expert partnergeweld verbonden aan de hogeschool UCLL en de KU Leuven. ‘Een huisverbod is ook een oplossing voor wat we het probleem van de “wittebroodsweken” noemen. Meteen na een zware crisis lijkt het probleem vaak opgelost. De dader doet zijn uiterste best, het slachtoffer wil het een nieuwe kans geven. Maar die rust is vaak schijn. Verdwijnt de dader even uit huis, dan is er meer tijd om een echte oplossing te vinden.’