Aeroflot mag stewardessen met een maatje meer niet weigeren

De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot mag geen stewardessen meer weigeren die niet in een (Russisch) maatje 48 passen (een large of maat 42 bij ons). Dat heeft een rechtbank in Moskou woensdag beslist.

Wraakroepend. Dat vond de ervaren Russische stewardess Evgenia Magoerina van haar loonbriefjes de afgelopen maanden. Magoerina, die al jarenlang op langeafstandsvluchten werkt als stewardess bij de grootste en bekendste Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, werd vorig jaar zonder enige verklaring verbannen naar de kortste vluchten. Even later zag ze zonder enige aankondiging of verantwoording haar salaris systematisch slinken.

De stewardess rook onraad en trok aan de juridische alarmbel, samen met enkele van haar collega’s die in hetzelfde schuitje zaten. ‘Aeroflot discrimineert op basis van leeftijd en gewicht. Vrouwen die 40 worden of meer dan maat small of medium hebben, worden in het verdomhoekje gestopt’, argumenteerde Margoerina in de Russische rechtbank. ‘Bovendien worden er foto’s van ons genomen en moeten we zelfs op de weegschaal gaan staan voor controles.’

Die districtsrechtbank oordeelde echter dat de luchtvaartmaatschappij zich niet schuldig maakt aan discriminatie omdat ‘de kans op gevaarlijke situaties op vliegtuigen toeneemt naarmate het lichaamsgewicht van de stewardessen toeneemt’. Zo zouden slanke stewardessen tijdens een evacuatie efficiënter en sneller te werk kunnen gaan dan hun zwaardere collega’s, aldus de rechtbank, die oordeelt dat het op basis van dat mogelijke gevaar geoorloofd is om minder loon te betalen. In totaal werden al zo’n 600 stewardessen getroffen door de nieuwe regeling.

Nu heeft de rechtbank in Moskou die uitspraak vernietigd. De rechtbank oordeelde dat Aeroflot uit zijn reglement moet schrappen dat stewardessen maximum maatje 48 mogen dragen. De luchtvaartmaatschappij moet ook een schadevergoeding aan de vrouw betalen. 'Dit is absoluut een overwinning', aldus de advocaat van Magoerina.

Aeroflot zegt ‘tevreden te zijn’ met de beslissing en zal het reglement aanpassen.