Spreidingsplan houdt stand
Een Hongaarse soldaat aan de grens met Servië. Foto: AP

Samen met Tsjechië en Roemenië stemden Slovakije en Hongarije in september 2015 tegen de beslissing van de Europese ministerraad om 120.000 migranten die duidelijk nood hebben aan internationale bescherming vanuit Griekenland en Italië naar de andere EU-landen over te brengen. Ze krijgen nu ongelijk van het Europees Hof.

De Slovaakse en Hongaarse regeringen trokken tegen de tijdelijke maatregel naar het Europees Hof, waar ze argumenteerden dat er procedurele fouten zijn gemaakt en dat een dergelijk spreidingsplan niet noodzakelijk was als reactie op de crisis.

Het Hof heeft woensdag alle argumenten van Bratislava en Boedapest van de tafel geveegd. De EU had wel degelijk het recht om het besluit met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen goed te keuren, unanimiteit was met andere woorden niet vereist. Met minder ambitieuze maatregelen hadden de Grieken en de Italianen de migratiestroom bovendien niet onder controle kunnen krijgen, luidt het.

België was één van de landen die de Europese ministerraad steunden in de procedure. Staatssecretaris Theo Francken is dan ook tevreden met deze 'correcte beslissing'.