‘Artificiële intelligentie is gevaarlijker dan Noord-Korea’
Foto: EPA

Elon Musk, de ceo van Tesla, denkt dat artificiële intelligentie eerder tot een derde wereldoorlog zal leiden dan Noord-Korea.

Musk reageerde vannacht in een reeks tweets op een uitspraak van de Russische president Vladimir Poetin afgelopen vrijdag. Toen zei Poetin in een toespraak voor studenten dat wie de leider wordt in artificiële intelligentie over de wereld zal heersen.

De woorden van Poetin inspireerden Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, tot een reeks tweet over een onderwerp dat hem nauw aan het hart ligt. Musk waarschuwt immers al langer voor de gevaren van AI.

Volgens Musk is de wedloop om de beste te worden op het gebied van artificiële intelligentie begonnen en zullen landen als China en Rusland er alles aan doen om landen als India en de Verenigde Staten bij te benen. Dat kan op termijn leiden tot een derde wereldoorlog.

Die oorlog hoeft volgens Musk niet per se te worden gestart door een land. Het is ook mogelijk dat killer robots op hol slaan en zelf een oorlog beginnen.

Musk zegt verder ook dat we ons weinig zorgen moeten maken over Noord-Korea omdat het land geen bondgenoten heeft en de wereld niet kan verdelen. Volgens Musk zou een nucleaire aanval van Noord-Korea gelijkstaan met zelfmoord omdat landen als China en de Verenigde Staten onmiddellijk bikkelhard zullen terugslaan.

Overigens heeft Musk al eerder gewaarschuwd voor AI. Vorige maand was hij een van de ondertekenaars van een open brief aan de Verenigde Naties waarin diverse belangrijke techondernemers opriepen tot een verbod op killer robots.